Укус кліща може спровокувати у людини рідкісну алергію на м'ясо

Кліщі можуть викликати алергію
Getty Images

Вчені кажуть, що від цього синдрому могли постраждати уже 450 тисяч людей

У США виявили зростання кількості випадків розвитку рідкісної алергії на м’ясо через укуси кліщів. Про це свідчать нові дані, опубліковані Центрами з контролю та профілактики захворювань, передає BBC.

Зазначається, що алергія викликає небезпечну для життя реакцію на кілька видів м'яса або продуктів тваринного походження. У список небезпечних продуктів для людей з цим синдромом входять свинина, яловичина, кролятина, баранина, оленина, желатин, молоко, деякі молочні продукти та деякі фармацевтичні продукти.

Симптоми малозрозумілого синдрому включають спазми в шлунку, діарею, кропив’янку та утруднене дихання, що може спровокувати смертельну анафілаксію. Реакція у кожної людини може відрізнятися, коливаючись від легкої до важкої або навіть небезпечної для життя.

Американські вчені виявили, що цей синдром викликаний слиною кліща Amblyomma americanum, також відомого як самотній зірчастий кліщ. Цей вид поширений у більшості східних штатів США і в Мексиці, але експерти попереджають, що його ареал розширюється через зміну клімату. 

Кліща впізнають за білою плямою на спині. Він кусає безболісно і зазвичай залишається непоміченим, прикріпившись до свого господаря перебуває на тілі протягом семи днів, доки не наповниться кров'ю. 

Відомо, що 3 2010 року було виявлено понад 110 тисяч випадків. Але від 2017 до 2021 року кількість випадків зросла приблизно на 15 тисяч на рік. Оскільки цей синдром важко діагностувати, Центр з контролю та профілактики захворювань у США уточнює, що загалом алергію на м'ясо через укус кліща могли отримати до 450 тисяч американців.

Нагадаємо, що на початку липня у Сполучених Штатах почали фіксувати випадки зараження малярії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: