Протипоказання для лазерної корекції зору: роз'яснення фахівця

Лазерну корекцію зору потрібно робити, якщо кришталик має неправильну форму
фото з відкритих джерел

Лазерна корекція зору – найбільш безпечний та ефективний метод виправлення короткозорості, далекозорості та астигматизму низького й середнього ступеня

Контактні лінзи, окуляри, вітаміни, гімнастика не лікують вади зору, а виправляють відхилення. Натомість лазерна корекція зору дозволяє зберегти його та зупинити прогресування захворювання. Офтальмолог, кандидат медичних наук Володимир Мельник пояснив, що таке лазерна корекція зору, за яких обставин її можна і потрібно робити, а за яких заборонено, пише tsn.ua.

Лазерна корекція зору – найбільш безпечний та ефективний метод виправлення короткозорості, далекозорості та астигматизму низького й середнього ступеня. 

Лазерну корекцію зору потрібно робити, якщо кришталик має неправильну форму, світлові промені фокусуються перед сітківкою, за сітківкою або за сітківкою і при цьому сходяться перед сітківкою. З цієї причини у людини може бути поганий зір: 

  • на близьких відстанях – далекозорість;
  • на далеких відстанях –  короткозорість;
  • загалом погано – астигматизм.

Пресбіопія, або вікова пресбіопія, також може розвинутися з віком, коли око не встигає перефокусуватися з віддалених предметів на близькі. 

Далекозорість, короткозорість, астигматизм, пресбіопія – офтальмологічні захворювання, які можуть бути вродженими і набутими, але прогресують поступово. Наприклад, на ранніх стадіях короткозорості людина чітко бачить віддалені предмети, але для цього їй потрібно примружитися і напружити очі. На другому етапі ці об'єкти стають розмитими і нечіткими, зображення розділене, «пливе». На третьому етапі все, що знаходиться далеко, стає постійною плямою при будь-якому освітленні, у будь-який час доби. Водночас здатність відрізняти предмети від предметів на близькій відстані менше. Людині стає важко орієнтуватися в просторі, доглядати за собою. 

Всі перераховані захворювання піддаються корекції за допомогою контактних лінз і окулярів. Але якщо короткозорість, що прогресує, то зір може «знижуватися» за досить короткий проміжок часу навіть в окулярах. Оскільки окуляри не лікують хвороби, вони лише виправляють наявні стани.

Лазерна корекція дійсно лікувальна. За допомогою лазера лікар виправляє форму рогівки, потім відразу ж фокусує світло на сітківці. Не поза нею, не перед нею, не там, де може, а там, де потрібно. І тому людина може чітко бачити на будь-якій відстані без окулярів і контактних лінз відразу після операції, яка займає близько 5 хвилин. Відновлювальний період триває тиждень, в середньому – 5 днів. 

За яких умов можна робити лазерну корекцію зору

Лазерна корекція показана дорослим до 40 років і молодим людям за 18:

  • далекозорості до 6 діоптрій;
  • короткозорості до 12 діоптрій;
  • астигматизму до 6 діоптрій;
  • пресбіопії.

Операції виконуються за бажанням. Якщо пацієнт до цього не готовий, можна розглянути варіант нічних лінз Paragon. Вони змінюють форму рогівки внаслідок незначного тиску ззовні. Рогівка є еластичною, безсудинною, мінливою тканиною, яка відрізняється від інших структур ока.

Чому існує вікове обмеження?

До 18 років структури ока ще розвиваються, а після 40 років вони вже почали «зношуватися». А, наприклад, пресбіопія теж помолодшала: раніше діагностували у людей після 45-50 років, а зараз зазвичай діагностують після 35 років. 

Які протипоказання лазерної корекції

«Лазерна корекція зору проводиться за бажанням. Але перш ніж обирати дату операції, пацієнт має пройти офтальмологічне і загальне обстеження організму, аби виключити протипоказання», – каже лікар.

Проведення операції забороняється, коли:

  • діабет;
  • аутоімунні хвороби (хвороби Крона, ревматоїдного артриту, розсіяного склерозу);
    імунодефіциту;
  • розширені зіниці (мідріазу);
  • фізіологічно тонка рогівка;
  • глаукоми;
  • катаракти, що прогресує;
  • кератоконусу;
  • тяжка патологія сітківки й зорового нерву;
  • вагітність і грудне вигодовування;
  • герпетичний кератит або герпетичне ураження орбітальної зони;
  • хронічна рецидивувальна форма кон’юнктивіту;
  • швидке прогресування короткозорості, далекозорості, астигматизму;
  • загострення будь-яких хронічних захворювань.

Крім того, лазерна корекція зору не проводиться пацієнтам, які приймають ліки, що уповільнюють загоєння.

До умовних протипоказань відносяться блефарит і синдром сухого ока. Якщо після лікування все в нормі, можна проводити операцію.

Лікар не рекомендує лазерну корекцію зору професіоналам, які займаються контактними видами спорту. Це хокей, футбол, волейбол, баскетбол, регбі, гандбол тощо. Тому що існує великий ризик пошкодження ока під час гри через заміну поверхневого шару рогівки, яка вирівнюється під час операції. 

Читайте також: Як зрозуміти, що організму не вистачає вітамінів: роз'яснення фахівця

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: