Телефони погіршують якість сперми: дослідження вчених

Часте використання мобільних корелює зі зменшенням концентрації та зниженням загальної кількості сперматозоїдів
фото з відкритих джерел (ілюстративне)

На кількість сперматозоїдів впливають різні фактори навколишнього середовища, використання пестицидів, а також спосіб життя чоловіків

Останні 50 років лікарі помітили стійку тенденцію до зниження якості сперми у чоловіків. Ця невтішна динаміка пов'язана з впливом різноманітних факторів довкілля та способу життя. Нове дослідження вказує, що на це можуть впливати й телефони, пише Fertility & Sterility.

Багато досліджень свідчать про помітне погіршення якості сперми за останні півстоліття. У середньому кількість сперматозоїдів зменшилася з 99 млн на мл до 47 млн на мл. Ця зміна вважається наслідком впливу різних факторів навколишнього середовища, використання пестицидів, а також спосіб життя чоловіків.

Група швейцарських вчених на чолі з Ритою Рахбан провела широке перехресне дослідження, спрямоване на виявлення можливого впливу мобільних телефонів на якість сперми у чоловіків.

За результатами вчені виявили, що часте використання мобільних телефонів корелює зі зменшенням концентрації сперматозоїдів та зниженням загальної кількості сперматозоїдів. Проте, вчені не виявили жодного зв'язку між використанням мобільних телефонів та зниженням рухливості та морфології сперматозоїдів.

Середня концентрація сперматозоїдів була значно вищою у групі чоловіків, які користувалися телефоном не частіше ніж один раз на тиждень (56,5 млн/мл), порівняно з чоловіками, які користувалися телефоном понад 20 разів на день (44,5 млн/мл).

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), ймовірність зачаття дитини зменшується, якщо концентрація сперматозоїдів у спермі становить менш як 15 млн на мл. Крім того, відсоткова ймовірність настання вагітності знизиться, якщо концентрація сперматозоїдів буде менш як 40 млн на мл.

Свіже дослідження, засноване на аналізі даних 2886 молодих швейцарських чоловіків віком від 18 до 22 років, відбувалось з 2005 по 2018 рік у шести призовних пунктах. Молоді чоловіки, які брали участь у дослідженні, заповнили докладні анкети, в яких відповідали на питання про свій спосіб життя, стан здоров'я і, зокрема, про те, як часто вони використовують свої мобільні телефони та де вони зазвичай розміщують ці пристрої, коли не користуються ними.

Раніше лікарі розповіли про небезпеку використання смартфона в туалеті.

Читайте також: Тривалі телефонні розмови можуть викликати гіпертонію: дослідження вчених

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: