Українські полярники показали незвичайне літо в Антарктиді (фото)

Національний антарктичний науковий центр

Наразі в Антарктиці триває літо, а температура підвищується до +5 градусів

Коли в Україні зима, в Антарктиці – літо. Полярники зі станції «Академік Вернадський» показали, яким зеленим воно буває. Зокрема, нинішнього літа найвища досягла +5℃ (3 січня), а найнижча опустилася до -1,2℃ (12 січня).

«Звісно, за таких умов сніги тануть, а Антарктика набуває зеленого кольору, адже з-під білого покриву виринає унікальна антарктична рослинність. Серед місцевої флори – два види судинних рослин. Це щучник антарктичний та перлинниця. Щучник є родичем нашого вівса, а перлинниця належить до родини гвоздикових», – розповідають у Національному антарктичному науковому центрі. 

Також в Антарктиці є близько 100 видів мохів та лишайників. Українські полярники досліджують, як зміна клімату впливає на антарктичну рослинність. Для цього вони ведуть облік кущів та їхнє поширення.

А розростатися антарктичним рослинам, крім зміни клімату, допомагають пінгвіни.

«Саме вони щедро «удобрюють» скелі та вузькі ділянки ґрунтів, роблячи їх придатними для подальшого озеленення», – кажуть вчені.

Українські полярники показали незвичайне літо в Антарктиді (фото) фото 1
Національний антарктичний науковий центр

Для картографування рослинності вчені використовують навіть дрони. Цього антарктичного сезону дослідження зеленого покриву Антарктики лише починаються, і вчені обіцяють розповісти про їхні результати.

Раніше Полярники показали рідкісне явище на станції «Вернадського».

«А ви колись бачили сувої зі снігу? Їх також називають сніговими рулонами, пончиками або ж сніжками вітру. Це кількашарові згортки снігу, всередині яких зазвичай є порожнеча. Вони можуть бути як зовсім невеликими – від кількох сантиметрів у діаметрі, так і досить помітними – діаметром понад метр, нагадуючи тюки сіна на полі», – зазначили полярники.

Також полярники показали, які пташенята народилися біля станції «Академік Вернадський»

Читайте також: Ніхто не міг передбачити: 2023 побив кліматичні рекорди

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: