Марка із курйозною помилкою пішла з молотка за рекордну суму (фото)

Президент аукціонних галерей Robert A Siegel Auction Galleries Скотт Трепел тримає марку «Перегорнута Дженні»
фото: The Washington Post

Марка дуже добре зберіглась понад століття, адже перебувала у банківському сейфі без світла

На аукціоні в Нью-Йорку минулого тижня було встановлено новий рекорд: поштова марка під назвою «Перегорнута Дженні» пішла з молотка за два мільйони доларів. Про це пише The Washington Post.

Це не рекорд для світової філателії взагалі – найдорожчу марку, British Guiana, продали дев'ять років тому за $9,5 млн – але це рекорд для марки, випущеної в США. Знаменита «Перегорнута Дженні» була випущена 1918 року, і номінальна її вартість становила 24 центи. Унікальність цієї марки полягає в тому, що на ній поштовий літак Curtiss JN-4, який прозвали «Дженні», помилково надруковано догори ногами.

Марка із курйозною помилкою пішла з молотка за рекордну суму (фото) фото 1

Працівники пошти, природно, швидко помітили помилку, але аркуш розміром у 100 екземплярів все ж таки встиг піти в обіг. І ось за ці марки колекціонери-філателісти готові викласти гігантські гроші.

Два мільйони доларів за марку на аукціоні Robert A Siegel Auction Galleries заплатив відомий колекціонер, 76-річний Чарльз Хек. Хек вже був власником двох «перегорнутих Дженні».

Чарльз Хек, колекціонер, який придбав марку «Перегорнута Дженні» за понад $2 млн
Чарльз Хек, колекціонер, який придбав марку «Перегорнута Дженні» за понад $2 млн

Першу він купив на початку століття приблизно за $300 тис. Другу – 2007 року майже за мільйон. Цю останню, що обійшлася Хеку у два мільйони, філателісти довго не могли придбати. Сторонні очі не бачили її ціле століття з моменту випуску, бо власник і потім його спадкоємці зберігали її в банківському сейфі – ціна цієї унікальної марки злетіла за цей час.

Але у 2018 році її нарешті вперше продали з аукціону. Через те, що цей екземпляр – номер 49 зі ста – за 105 років практично не бував на світлі, він зберігся набагато краще за інших. «Кольори насичені, а папір – світлий», – йшлося в описі марки, яку виставили на торги.

Чарльз Хек сказав в інтерв'ю газеті Washington Post, що має намір і надалі берегти дорогоцінну марку від світла і радіє придбанню: «Це найкращий екземпляр американської марки та ікона у філателії, а ще це трохи американської історії», – сказав Хек.

До слова, 1 листопада «Укрпошта» презентувала марку присвячену працівникам «Укрзалізниці» – «Героїчні професії. Залізні люди». Про це повідомив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський. Смілянський нагадав, що залізничники з перших днів війни евакуювали мільйони людей під обстрілами та доставили мільйони тонн вантажів, тож, за його словами, їм варто віддати належне та подякувати.

Читайте також: «Укрпошта» презентувала нову марку, присвячену військовій нагороді (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: