Друга Пізанська вежа Італії може незабаром обвалитись (фото)

Башта Гарізенда зазнала руйнувань
фото: elpais

Вежа Гарісенда побудована між 1109 та 1119 роками, і ризикує стати руїною щомиті

Вежа Гарісенда, один із символів Болоньї, активно руйнується. Громадяни міста та влада всерйоз налякані перспективою обвалу, пише італійське видання tvsvizzera.it

Щоб врятувати історичну вежу, будуть потрібні ремонтні роботи, вартістю кілька мільйонів євро. Башта Гарізенда, розташована в італійському місті Болонья, звичайно, не може похвалитися популярністю серед туристів, схожою на Пізанську вежу, проте також щорічно приваблює велику кількість іноземних туристів. І ось ця вежа, збудована ще у 12 столітті, викликала побоювання, що вона може впасти.

Як пише італійська преса, одна з двох знаменитих веж Болоньї – це Гарізенда та вежа Азінеллі – закрита для публіки та оточена бар'єром завдовшки 2,6 метра через побоювання, що вона може впасти. Башта Гарізенда, як і Пізанська, також насправді стоїть під нахилом, але для туристів це не такий очевидно – лише чотири градуси. Закрили її після того, як дослідження виявили зміни у напрямку нахилу, а рада Болоньї назвала ситуацію вкрай тривожною. Італійці часто називають Вежу Гарісенда «другою Пізанською вежею» за її нахил. (Пізанська вежа – дзвонова вежа, частина ансамблю міського собору Санта-Марія-Ассунта в місті Піза, що набула всесвітньої популярності завдяки ненавмисному нахилу «Главком»)

Вежа Гарісенда на на жарт налякала італійців через ризик обвалу
Вежа Гарісенда на на жарт налякала італійців через ризик обвалу
Keystone

Також було розпочато розслідування, яке має на меті встановити, чи всі перевірки, проведені до цього часу, були нормативними, оскільки з багатьох сторін лунали суперечливі думки, які звинувачували муніципалітет у недооцінці проблеми та запізнілих діях влади.

Мер міста, втім, заспокоює як італійців, так і туристів: загрози обвалу немає. Рівень небезпеки наразі залишається жовтим. Найбільше хвилювань буде, коли рівень небезпеки буде червоним.

Вежа Гарісенда отримала спеціальну огорожу, аби не руйнувалась
Вежа Гарісенда отримала спеціальну огорожу, аби не руйнувалась
Bolognatoday

Вежа, побудована між 1109 та 1119 роками, може обвалитися будь-якої миті. Хоча поки що офіційно стан будівлі не дійшов до «червоного» рівня тривоги, при якому «колапс неминучий», і поки що офіційно перебуває лише на «жовтому», як розповів представник мерії міста, на вежі встановлено обладнання для моніторингу, яке видає свідчення кожні 15 хвилин – з тією метою, щоб влада встигла отримати попередження про обвалення та евакуювати прилеглу територію. «Ми діємо так, ніби вона ось-ось звалиться, проте ніхто не знає, коли це може статися; це може бути три місяці, десять років чи навіть 20 років», – оцінив представник мерії.

Він також розповів, що вежа, яку кілька разів згадував у своїй «Божественній комедії» Данте, так само, як і Пізанська, швидше за все буде закрита для відвідування туристами на багато років, доки фундамент будівлі не буде зміцнено. За заявою мера міста, Маттео Лепоре, на роботи зі зміцнення вежі буде виділено на 4,3 мільйона євро.

Читайте також: Які країни були популярними серед мандрівників у 2023 році: оновлений рейтинг

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: