Видатний український композитор Олександр Злотник святкує 75-річчя

колаж: glavcom.ua

Ювіляр є автором музики понад тисячі пісень для таких співаків як: Назарій Яремчук, Оксана Білозір, Іво Бобул, Світлана та Віталій Білоножки, Алла Кудлай, Павло Зібров

Сьогодні, 15 листопада, день народження у Народного артиста України та ректора Київської муніципальної академії музики імені Рейнгольда Глієра Олександра Злотника. Композитору виповнилося 75 років. Його ім'я відоме всій Україні – і не тільки, а видатні твори Злотника, зокрема «Гай, зелений гай», «Родина», «Все золото світу», «Святкова», «Білі лілеї», виконували найвідоміші артисти України.

Сьогодні, коли всім так важко, потрібно щосили боротися за нашу українську пісню, бо вона, може, найбільша радість для простої людини, коли в найглухішому селі її можуть почути по радіо. Життя нині таке, що душі стають черствими, і ми вже не маємо сил боротися з негараздами, ніби звикаємо до них. І тільки пісня здатна достукатися до найглибших закутків людської душі, і не лише достукатись, а й пробудити щось світле, радісне, зробити день світлішим, а настрій святковішим.

Олександр Злотник

Олександр Злотник народився 1948 року в місті Тараща, Київської області. Удома майже весь час звучали платівки з записами оперет Кальмана, Штрауса, Дунаєвського, арії з яких малий Сашко вивчив напам'ять, але наспівував їх на власний мотив. Згодом, коли йому виповнилось п'ять років, родина переїхала до Білої Церкви, там і пішов до школи. У другому класі, випадково відвідавши концерт дитячої музикальної школи, Олександр побачив як діти грають і співають. Вражений та приголомшений цим, прибіг додому і сказав мамі, що хоче грати на музичному інструменті. Батьки купили сину баян.

Спочатку Злотник навчався в музичній п’ятирічці. Вихідних не мав – у неділю грав в оркестрі на баяні, потів робив уроки. А згодом у Києві був відкритий інтернат для обдарованих дітей при музичній школі-десятирічці імені Миколи Лисенка. Його педагоги поїхали по всій Україні, аби відібрати учнів, і майбутній композитор ввійшов в їх число. Доля розпорядилася так, що тоді ж відібрали й Володимира Івасюка – жили в одній кімнаті. З Івасюком Злотник дружив до кінця його життя.

Злотник закінчив Київську державну консерваторію імені Петра Чайковського по класу баяна та диригування, а також Одеську державну консерваторію імені Антоніни Нежданової по класу композиції та теорії музики. Навчався сумлінно, мав підвищену стипендію. Після закінчення консерваторії була служба в армії. 

Відомий український композитор, народний артист України, доктор філософії, професор Олександр Злотник
Відомий український композитор, народний артист України, доктор філософії, професор Олександр Злотник
фото: Oleksandr Zlotnyk / facebook

З самого початку творчого шляху в біографії Олександра Злотника поєдналася композиторська, педагогічна та просвітницька діяльність. Разом з написанням музики й вдосконаленням професійної майстерності він працював викладачем, а у 2009 році композитора обрали ректором Київського інституту музики.

Видатний український композитор Олександр Злотник святкує 75-річчя фото 1
фото з відкритих джерел

Зауважимо, в Олександра Злотника троє дітей – від першого шлюбу донька Ольга, від другого шлюбу син Ілля та донька Софійка.

Олександр Злотник з онуком
Олександр Злотник з онуком
фото: Oleksandr Zlotnyk / facebook

Олександр Йосипович автор музики до багатьох кінофільмів, опер-дум, мюзиклів, симфонічних творів, камерної та інструментальної музики, хорів тощо. Також автор музики понад тисячі пісень, які стали шлягерами, для таких співаків як: Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Оксана Білозір, Лілія Сандулеса, Іво Бобул, Олександр Тищенко, Світлана та Віталій Білоножки, Алла Кудлай, брати Дмитро Яремчук та Назарій Яремчук (молодший), Пилип Жмахер, Павло Зібров, Наталія Бучинська, Катерина Бужинська, Руслана Лижичко, Вахтанг Кікабідзе та інші.

Серед найвідоміших композицій: «Гай, зелений гай», «Батько і мати», «Чуєш, мамо», «Родина», «Все золото світу», «Маки червоні», «Вишиванка», «Горобина», «Музика рідного дому», «Не бувають дощі випадкові», «Скрипалю», «Невезуча», «Прима балерина», «Святкова», «Білі лілеї», «Я тебе відпускаю», «Пані Ольга».

Читайте також інтервʼю: Олександр Злотник: Я не їду у Москву. Творча людина повинна мати громадянську позицію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: