Відомий рок-гурт, який раніше підтримував Януковича та матюкав закон про мову, подякував Ющенку

Український музикант Андрій Яценко став на захист Батьківщини
фото з відкритих джерел

Green Grey у розквіт своєї популярності виступали проти «помаранчевої влади»

Один із перших рок-гуртів незалежної України Green Grey неочікувано подякував третьому президенту Віктору Ющенку. Музиканти написали коментар під дописом Ющенка про Помаранчеву революцію.

Виконавці підтримали Ющенка словами з синглу «Разом нас багато, нас не подолати!» гурту «Ґринджоли», який став неофіційним гімном Помаранчевої революції.

«Молодці хлопці, що почали співати українською, аплодую!» – написав третій президент. 

«Дякуємо Вам за Україну! Ющенко – так!» – відповів гурт Green Grey.

Відомий рок-гурт, який раніше підтримував Януковича та матюкав закон про мову, подякував Ющенку фото 1

Green Grey було засновано у 1993 році. Нині в його складі – Дмитро Муравицький («Мурік») та Андрій Яценко («Дизель»). Гурт першим в історії України отримав нагороду MTV Europe Music Awards (у 1996 році в Лондоні; другу нагороду їм вручили 2009 року в Берліні).

Серед інших досягнень Green Grey – перші в українській історії виконавці, які підписали контракт із Pepsi (теж у 1996 році). Найвідоміші пісні гурту, окрім згаданої «Под дождем» – «Мазафака», «Эмигрант», «Стереосистема», «Тот день».

Дмитро Муравицький («Мурік») та Андрій Яценко («Дизель»)
Дмитро Муравицький («Мурік») та Андрій Яценко («Дизель»)
фото з відкритих джерел

Нагадаємо, улітку 2021-го набули чинності норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які передбачали, що культурно-розважальні заходи мають проводитися державною мовою. Тоді вокаліст гурту Дмитро Муравицький висловився щодо мовного закону: «Моя відповідь мовному закону – чимчикуй за мавчиками» й супроводив ці слова непристойним жестом із середнім пальцем.

«Чимчикуй за мавчиками» – це слоган акції в «Сільпо», яка водночас була промоцією українського мультика «Мавка. Лісова пісня». Так, покупців закликали збирати фігурки головних героїв.

Згодом гурт Green Grey заявив, що Офіс президента спершу запросив виконавців для участі в концерті до 30-річчя Дня Незалежності України, а потім відмовив, тому що їхня пісня написана російською мовою.

Виконавці першими розкрили ймовірну тему концерту 24 серпня – «30 легендарних гуртів України з легендарними піснями». Виконавці мали заспівати російськомовну пісню «Под дождем», один зі своїх найперших хітів.

Гурт стверджував, що наприкінці травня 2021 року Офіс президента запросив їх для участі в концерті до Дня Незалежності. Уже відбувалося обговорення сценарію, подробиць виступу й технічних деталей.

«І раптом нам повідомляють, що концерт буде тільки з українськомовними артистами, і ми вже не вписуємося в концепцію свята! Як на це реагувати?» – написали музиканти. Гурт вважає, що так «їх намагаються стерти з історії».

Пресслужба Офісу президента заявила, що причиною відмови Green Grey в участі у концерті до Дня Незалежності стало публічне висловлювання представників гурту щодо закону про державну мову. На Банковій форму цього висловлювання назвали «некоректною», а «бажання привернути до себе увагу на штучно роздмуханому конфлікті – непродуктивним».

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк пояснив, що Банкова не відповідальна за організацію концертів у межах урочистостей до Дня Незалежності – рішення ухвалює оргкомітет. «Питання і у форматі урочистостей, і в тому, що представники цього гурту відверто огидно відзначились у дискусії про українську мову. Чи то вони хотіли собі додаткового піару, чи то цей хамський підхід відповідає їхній самопрезентації», – наголосив Подоляк.

«Позиція оргкомітету, якщо ми правильно її зрозуміли, у тому, що такі некоректності принижують як сам гурт, так і людей, які з ним контактуватимуть. А також і в тому, що формат святкування передбачає концерт саме з пісень гуртів, які точно поважають свою державу, її національні символи, зокрема чи насамперед українську мову», – додав він.

Green Grey раніше не раз критикували законодавство щодо української мови. Приміром, у 2018 році гурт випустив українськомовну пісню «В одному човні», де говорили про «заборону» спілкуватися російською та поділ українців на «біле і чорне».

У 2005 році вони були авторами ініціативи «Наше право», що виступала проти «заборони концертів російськомовних музикантів», яку, на думку гурту, просувала тодішня «помаранчева влада». Виконавці гучно обурювалися, що після Помаранчевої революції настала «тотальна українізація» і їхні пісні почали ігнорувати.   

Рух «Наше право» розпочали туром у Крим. Він скінчився у Ялті скасуванням концерту. Музиканти заявили, що все це через Віктора Ющенка, який був на той час на півострові. Практично одразу гурту Green Grey відмовили у виступі на День Незалежності. Після цього гурт заручився підтримкою Соціал-демократичної партії України, але так і не зміг розвинути свій рух.

Зауважимо, Green Grey підтримували Віктора Януковича на президентських виборах.

Уже у 2022-му 52-річний лідер гурту Green Grey Андрій Яценко, якого хаяли за проросійські погляди, підписав контракт з ЗСУ. Згодом він виставив на аукціон квартиру в Києві та інші цінні речі, щоб підтримати свій батальйон. Артист створив колекцію NFT з особливо цінними для себе речами.

Крім того, у листопаді цього року стало відомо, що Green Grey повністю перейшли на українську мову і їдуть в тур на підтримку бійця ЗСУ. Гурт представить як знайомі всім хіти, так і повністю нові пісні. Це стане першим туром виконавців за час повномасштабної війни. Саме на цих концертах фани вперше наживо почують «Емігрант», «Мазафака», «Той день» і багато інших улюблених пісень українською та прем’єру нової пісні.

Тур пройде в підтримку бійця ССО Станіслава Зорія, який втратив ногу обороняючи місто Бахмут та залишився єдиним, хто вижив зі своєї групи. Стасу 22 роки, він Чемпіон світу з кікбоксингу, який з повномасштабним вторгненням вирішив обороняти Батьківщину. Військовий був одним з тих, хто звільняв Ізюм та мужньо захищав Україну від ворога.

Читайте також: Скандальний гурт Green Grey відбілює імідж: перезаписує пісні українською

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: