Голлівудський актор Джордж Клуні закликав знищити ПВК «Вагнер»

Найманці Пригожина розповіли, що їх вчили катувати: відрізати руки й ноги, виривати нігті, душити й спалювати людей живцем
фото з відкритих джерел

«Вірус Вагнера буде жити»

Американський актор Джордж Клуні разом із правозахисником Джоном Прендергастом закликали світову спільноту ліквідувати російську ПВК «Вагнер». Про це вони опублікували колонку «Як Захід може вбити вірус Вагнера» в The Economist.

Клуні та Предергаст назвали дії «вагнерівців» терористичними, адже вони жорстоко розправляються зі свідками своїх злочинів. Вони звернули увагу на дії ПВК у Центральноафриканській республіці (ЦАР), наголосивши, що в цій країні діяльність групи «Вагнера» можна побачити в найбільш повній мірі.

Голлівудський актор Джордж Клуні закликав знищити ПВК «Вагнер» фото 1

Автори колонки зауважили, що учасники ПВК використовували терор, щоб приватизувати й виснажити мінеральні багатства країни, а їхня присутність поглибила послідовні гуманітарні кризи в країні.

«Стратегія «Вагнера» полягала в тому, щоб «не залишати слідів», вбиваючи очевидців і розправляючись із мирними жителями, зокрема жінками та дітьми. Співробітники фонду The Sentry опитали солдатів та ополченців, які перебували у підпорядкуванні «Вагнера» – вони розповіли, що їх вчили катувати: відрізати руки й ноги, виривати нігті, душити й спалювати людей живцем», – зауважили актор та правозахисник.

«Цей підхід одночасно створює різноманітний набір дойних корів чорного ринку в той час, коли пов’язані з Україною санкції обмежують доступ Росії до валютних і світових ринків. І «Вагнер» служить головній стратегічній меті Росії: підрив демократії в Африці», – додали вони.

ПВК дозволила Росії розширити свій вплив на нестабільні держави, особливо в Африці, просуваючи свої економічні інтереси, часто насильницькими методами. «Вагнера» активно діяв у Центральноафриканській Республіці, там бойовики створили інструкцію з захоплення уряду, використовуючи просту операцію: захист режиму в обмін на корисні копалини. Таким чином ПВК приватизувала мінеральні багатства країни, отримавши плату у вигляді золота та діамантів.

Клуні та Прендергаст також зауважили, що після червневих подій у Москві, пов’язаних із заколотом Пригожина, ця ПВК залишиться для Росії «економічно ефективним способом розширення свого впливу», незалежно від того, «чи буде його назва збережена або змінена, чи буде вона об'єднана з одними або декількома російськими приватними військовими компаніями або перетворена в державні установи». І зробили висновки, що «вірус Вагнера буде жити».

Актор, як співпрезидент Фонду Клуні за справедливість і як співзасновник фонду The Sentry, закликав Захід створити спеціальну коаліцію, яка зможе притягнути групу до фінансової та юридичної відповідальності.

«Вони (США, ЄС та інші союзники – «Главком») мають створити спеціальну коаліцію, спрямовану на демонтаж бізнес-імперії угруповання, спираючись на уроки аналогічних зусиль, спрямованих проти Ісламської держави та Аль-Каїди. Посилення санкцій щодо мереж, пов’язаних з ЦАР та іншими африканськими країнами, включаючи юристів і фінансистів, які їх підтримують, може вплинути на тих, хто розглядає майбутні союзи з «Вагнером» – або як там його наступник може називатися – і ускладнити самофінансування цієї системи».

Зазначимо, Джордж Клуні є співзасновником фонду The Sentry. Це розслідувальна та політична організація, яка створює звіти щодо збройних конфліктів, зокрема оприлюднюючи людей та організацій, які пов’язані з корупцією та насильством під час воєн. Організація, зокрема, бореться зі спонсорами збройних конфліктів в Африці.

Нагадаємо, Джордж Клуні разом з дружиною, юристкою Амаль Клуні активно підтримують Україну, а також займаються розслідуванням злочинів росії в нашій країні. Також подружжя не приховує від своїх дітей правду про ситуацію у світі. Своєю чергою, 5-річний син знаменитостей намалював красномовний малюнок, який присвятив російському диктатору Путіну.

Як відомо, ввечері 23 червня власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що російські війська вдарили ракетами по тилових таборах його найманців, і пообіцяв «відповідь». Міноборони Росії заперечило його слова.

За повідомленням пресслужби самопроголошеного президента Білорусі, Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним, і той нібито прийняв пропозицію зупинити рух «вагнерівців» на території Росії.

До слова, Путін ухвалив рішення ліквідувати ПВК «Вагнер».

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Росіяни втратили ініціативу на Куп'янському напрямку
Збройне повстання в РФ може мати значний вплив на перебіг бойових дій в Україні – ISW
Ватажок «вагнерівців» Євген Пригожин
Пєсков заявив, що кримінальну справу щодо Пригожина закриють. Що буде з «вагнерівцями»?
Яскрава ілюстрація всієї суті повстань у країні-агресорці
Танк застряг у воротах цирку. Фото-символ військового заколоту у Росії
Пригожин поки не на звʼязку, кажуть у його пресслужбі
Востаннє бачили в Ростові: Пригожин після невдалого заколоту не виходить на зв'язок
Під час падіння літака загинули 10 членів екіпажу
«Вагнерівці» знищили рідкісний російський літак: Ігнат пояснив, чим він особливий
Російський диктатор Володимир Путін знав про підготовку заколоту, кажут ьамериканські розвідники
Знав, але нічого не зробив: Путіну наперед було відомо про бунт «вагнерівців» – WP
Юсов наголосив що переворот у Росії безумовно буде мати подальші катастрофічні наслідки для режиму Путіна
Король голий: розвідка оцінила статус Путіна після повстання Пригожина
ISW наразі не може підтвердити, чи будується в Білорусі тренувальний табір «вагнерівців»
Кремль досі погоджує угоду з «вагнерівцями» після заколоту: деталі від ISW
«Вагнерівці» прибули до Білорусі: міністр оборони Литви пояснив, чому не варто хвилюватися
«Вагнерівці» прибули до Білорусі: міністр оборони Литви пояснив, чому не варто хвилюватися
Дата публікації новини: