Диригентка Линів виступила за перейменування консерваторії імені Чайковського

Диригентка Болонського оперного театру та американської Менрополітен-опера Оксана Линів
фото Oksana Lyniv - conductor, Facebook

Линів зауважила, що державна інституція має демонструвати імена видатних українських музичних дієвців

Диригентка Болонського оперного театру та американської Менрополітен-опера Оксана Линів заявила, що негативно ставиться до присутності імені Чайковського у назві Національної музичної академії України. Про це вона розповіла в інтерв’ю УП.Культура.

Вона зауважила, що державна інституція має демонструвати імена видатних українських музичних дієвців:

«Вся наша з вами розмова точиться про те, як складно і якими зусиллями дається просування української класичної музики за кордоном. І тому я вважаю дуже важливим, щоби головний музичний освітній заклад країни носив імʼя українського композитора. Якого – треба думати. Але однозначно – Національна музична академія повинна розвивати український мистецький бренд».

Національна музична академія імені Чайковського у Києві
Національна музична академія імені Чайковського у Києві
фото з відкритих джерел

Натомість вона розповіла про кенселінг композитора – лише після початку війни українці почали активно виступати проти Чайковського. До цього репертуари українських театрів по всій країні були переповнені його творами, як «Лебедине озеро» і «Лускунчик».

У світі ж зараз обговорюють тему гомосексуальності композитора, що зараз підпала під соціальне питання гендерної свободи і легалізації одностатевих шлюбів. Імперія забороняла видавати листи Чайковського, які документували його вподобання.

«В Росії за життя Чайковського як раз критикували за відсутність націоналістичних поглядів і проросійських музичних ідей, за його європейськість. Бо Чайковський ще за життя був визнаний в світі. Він відкривав Карнегі–Гол в Нью Йорку, композитор і диригент Густав Малер популяризував і цінував його твори», — додала Линів.

Українські композитори також вважали його «своїм». Такої думки були Лисенко в листах до Івана Франка та Станіслав Людкевич.

«Соломія Крушельницька співала партію Тетяни в «Євгенії Онегіні», як і інший російський репертуар. Хоча вона усвідомлювала політичне становище України в Російській імперії».

Читайте також: Як нам просувати інтереси України у світі? Відповідь лежить у нас перед очима

Раніше ми писали, що відома українська диригентка Оксана Линів відреагувала на скандал щодо опери «Євгеній Онєгін» композитора Петра Чайковського, яка має відбутися у німецькому місті Дрезден у 2025 році. Артистка пояснила своє рішення не скасовувати виступ тим, що у Європі не відхрещуються від російського так, як це роблять в Україні. В інтерв'ю Голосу Америки Линів назвала це свободою мистецтва та свободою слова. Крім того, диригентка вважає, що світові треба розповісти про українські корені Чайковського.

Читайте також: Як українська культура стала паливом для російської літератури

Співачка Юлія Юріна, екссолістка фольклорного гурту Yuko перезняла новий кліп на пісню «Чорна хмара», яка вийшла у травні 2022 року, а нині стала саундтреком фільму «Лишайся онлайн».  У пісню співачка вклала весь спектр негативних емоцій щодо окупантів. У кінці кліпу виконавиця спалює російський паспорт. Раніше Юлія Юріна звернулась до українців із закликом про допомогу. Музикантка, яка з трьох років співає українські пісні, здобула вищу освіту в Києві і вже 12 років просуває українську культуру, раніше наголошувала, що досі не може отримати громадянство України, а термін дії російських документів збігає через рік. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: