Помер останній із прокурорів Нюрнберзького процесу Бенджамін Ференц

Бенджаміну Ференцу (в центрі) було 27 років, коли він виступав на боці звинувачення у Нюрнберзі
фото з відкритих джерел

Юрист критикував дії російської влади під час війни в Україні

У віці 103 років помер американський юрист Бенджамін Ференц – останній з обвинувачів Нюрнберзького процесу, що залишалися живими. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на сина Бенджаміна.

У 1943 році Бенджамін Ференц закінчив юридичний факультет Гарвардського університету, а потім служив в армії США під час Другої світової війни. Ференц працював у відділі військових злочинів, збираючи докази злочинів, скоєних нацистським режимом у концентраційних таборах – Бухенвальді, Маутхаузені та Дахау.

Бенджаміну Ференцу було 27 років, коли він виступав на боці звинувачення у суді над військовими злочинцями нацистської Німеччини, який проходив у Нюрнберзі після закінчення Другої світової війни. «Це був мій перший процес. Я ніколи до цього не був у суді», – розповідав Ференц в одному з інтерв’ю.

Міжнародний військовий суд складався з восьми суддів із чотирьох країн антигітлерівської коаліції та чотирьох головних прокурорів. У справі проходили 22 колишні командири нацистських батальйонів смерті, які звинувачувалися у вбивстві 1 млн осіб. З них 12 були засуджені до страти через повішення.

Після Нюрнберзького процесу Бен Ференц був призначений відповідальним за повернення майна, конфіскованого нацистами, власниками або спадкоємцями. Він допоміг укласти угоду про компенсації жертвам Голокосту із урядом Західної Німеччини. Якийсь час Ференц залишався у Німеччині, а потім  повернувся до США та зайнявся приватною юридичною практикою.

Бен виступав за створення Міжнародного кримінального суду та закликав США приєднатися до його роботи. Останніми роками критикував дії російської влади під час війни в Україні. Ференц – автор шести книг та численних статей, його коментарі публікували найбільші видання, він регулярно брав участь у міжнародних конференціях.

Читайте також: Театр Франка знайшов заміну Остапу Ступці, який скоїв ДТП

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: