Музей Метрополітен визнав Архипа Куїнджі українським, а не російським художником

У музеї мистецтв Метрополітен експонується полотно «Червоний захід сонця», де зображена річка Дніпро
фото з відкритих джерел

Також музей перейменував картину Едгара Дега «Російські танцівниці» на «Танцівниці в українському вбранні»

В знаменитому американському Музеї мистецтва Метрополітен змінили національність легендарного живописця-пейзажиста 19-століття Архипа Куїнджі. Тривалий час під роботами уродженця Маріуполя зазначалося, що митець – росіянин. Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбук історикиня мистецтва Оксана Семенік.

«Ви не повірите, але Архип Куїнджі – український художник, який народився в Маріуполі, нарешті визнаний українським в музеї Метрополітан в Нью-Йорку, – пише Семенік. – Там також прибрали ганебну згадку про те, що «artist celebrating both in russia and Ukraine». Я не знаю на що саме вони звернули увагу: на пости в твітері, теги, чи листи з біографією та поясненнями (буквально скільки років – і де він жив, і що малював, 11 днів тому на день народження митця вирішила написати їм розгорнутий лист), чи також постійні обговорення про це колег та артикулювання проблеми. Лупаємо сю скалу далі. Це неймовірні новини».

За словами історикині, Метрополітен змінив не тільки національність Куїнджі. Всесвітньовідомий музей додав на своєму сайті, що саме російські військові зруйнували музей художника в Маріуполі: «І нарешті додали, хто саме зруйнував музей в Маріуполі – росіяни».

«Куїнджі народився на березі моря в Маріуполі, коли українське місто входило до складу російської імперії. У березні 2022 року російський авіаудар знищив художній музей Куїнджі в Маріуполі, Україна», – йдеться в описі роботи українського художника на сайті.

Архип Куїнджі – український художник, який народився у Маріуполі. Багато його робіт нині перебувають у РФ. Полотно «Червоний захід сонця», де зображена річка Дніпро, експонується у музеї мистецтв Метрополітен. Також музей перейменував картину французького художника Едгара Дега «Російські танцівниці».  Робота отримала назву «Танцівниці в українському вбранні».

Читайте також: Поки «Антитіла» воювали на фронті, їх хотіли позбавити мільйонів гривень

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: