Wall Street Journal розкрив нову схему шахрайства у Інтернеті

Покупець замовляв звичайний пандус для собаки, а отримав мініатюрний
фото: Sigrun Haraldsdottir

Покупці у Інтернеті замовляють великі предмети домашнього вжитку і дуже дивуються, коли вони отримують відправлення «розміром буквально з великий палець»

Дедалі більше покупців із різних країн світу стають жертвами нової форми інтернет-шахрайства. Людина заходить на сайт, де купує товар, після чого отримує міні-копію бажаного предмета. Про це пише The Wall Street Journal.

Фактично людям надсилають те, що вони замовляють. Погано те, що покупці не звертають уваги на параметри товару, орієнтуючись лише вигідну ціну.

Видання наводить як приклад випадок з 57-річною жителькою Норвегії. Жінка замовила в інтернеті пандус для собаки, який не міг самостійно піднятися на диван через хворобу суглобів. Вона придбала товар із веб-сайту під назвою penblast.com за $35 рекомендацію якого вона побачила через соцмережу Facebook. Вона зрозуміла, що щось не так, тільки побачивши, що покупка легко поміщається в її поштову скриньку. Але все ж чимало здивувалась отримавши міні-копію пандусу, яку її маленький йоркширський тер'єр міг хаба що розчавити. 

Penblast.com вибачився та запропонував їй компенсацію в розмірі $7,17 замість загальної ціни в $35, а також дав дозвіл залишити продукт. «Це були невеликі гроші, але я вперта, тому подумала: «Я не дам їм жодного цента», – сказала вона. Зрештою компанія повернула їй повну суму після того, як вона подала скаргу до PayPal, який здійснив оплату. 

Як пише The Wall Street Journal, на онлайн-площадках зараз продаються маленькі рожеві ковбойські капелюхи, мініатюрні точилки для олівців, кухонне начиння розміром з долоню, зменшені версії книги та стільці для кемпінгу настільки маленькі, що ними не зможе користуватись навіть лялька.  

Графічна дизайнерка із Великої Британії Емма Платт на цей «гачок» недобросовісних торгівців потрапляла двічі. Раніше придбала те, що вона вважала маленькою ялинкою в Інтернеті, і отримала версію «розміром буквально з мій великий палець», сказала вона.  А цього вересня  жінка купила набір вішаків для одягу із позначкою «маленький» на китайському сайті моди Shein для свого бізнесу з продажу вживаного дитячого одягу.

Wall Street Journal розкрив нову схему шахрайства у Інтернеті фото 1

«Я, напевно, не можу туди повісити нічого, крім одягу Барбі», – сказала Платт про міні-вішаки розміром декілька сантиментів, які надійшли їй поштою після замовлення. Вона намагалася відправити їх назад. Натомість сайт Shein запропонував повернути гроші та сказав їй залишити їх. «Тепер у моєму гардеробі буквально 40 крихітних вішалок», – зазначила дизайнерка.

Після численних скарг покупців, продавець все ж оновив опис на сайті і додав зображення із точними розмірами вішаків і зазначив що вони «іграшкові».

Роб Влок,54-річний бостонський оповідач і автор аудіокниг, тепер щасливий власник 10 ручок для шухляд розміром з перлину. Він і його дружина, шукали заміну для своїх кухонних шаф і натрапили на відмінну пропозицію на сайті AliExpress. Вони заплатили $1,98 за комплект і дуже здивувались коли побачили омріяні ручки, проте розміром у декілька десятків разів менші, за потрібний.  Оскільки сума була менше ніж $2, пара пробачила витрати, і вирішила не скаржилася чи намагалася отримати відшкодування.

Wall Street Journal розкрив нову схему шахрайства у Інтернеті фото 2

Як пише The Wall Street Journal, деякі онлайн-продавці навмисно обманюють клієнтів таким чином, змушуючи їх купувати менші та часто дешевші у виробництві товари. Поширені тактики включають демонстрацію продуктів на білому фоні, а не в наборах кімнат чи на моделях, або фотографування предметів у перспективі, щоб вони виглядали більшими, ніж вони є насправді. Розміри можуть бути приховані глибоко в описі товару, або не вказуватися зовсім. 

До слова, національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

У пресслужбі відомства пояснили це рішення тим, що Alibaba Group продовжує працювати в РФ і надає свої платформи для продажу товарів з вивезеної з окупованих територій України міді.

Зокрема, на території Росії найбільшого поширення набула платформа онлайн-комерції AliExpress, якою керує дочірня російська компанія з групи Alibaba – ТОВ «Алибаба.КОМ (РУ)». Власником ТОВ «Алибаба.КОМ (РУ)» є зареєстрована у Сінгапурі компанія Aliexpress Russia Holding Private Ltd.

Читайте також: Двигуни закуповують на AliExpress. Повітряні сили повідомили, якими дронами РФ атакує Україну

 



Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: