Фінляндія розкидає на кордоні з Росією вакцину від сказу

Фіняндія хоче убезпечити себе від зарази з боку Росії
фото: wikipedia

Фіни остерігаються поширення хвороб з боку кордону із Росією

Агентство харчової безпеки Фінляндії почало розкидати вакцину від сказу на південно-східному кордоні з Росією. Про це пише місцеве видання Yle.

Такий  захід покликаний перешкоджати поширенню хвороби серед диких тварин на території країни. Вакцина є брикет-приманкою розміром кілька сантиметрів зі їстівною масою. Її розкидають із літака на ділянці завдовжки 40 км між Іломантсі та Віролахті, а також на іншому відрізку завдовжки 20 км вздовж південного узбережжя – від східного кордону до Пюхтяя. Зазначається, що поширення вакцини триватиме близько місяця.

Торкатися брикетів не можна, оскільки людський запах може відлякати м'ясоїдних тварин. При виявленні вакцини поруч із житлом Агентство харчової безпеки Фінляндії рекомендує у рукавичках перенести її у безпечне місце.

Фінляндія офіційно вважається вільною від сказу країною. Це захворювання не фіксувалося її території з 1991 року. На початку 2023 року Фінляндія розпочала будівництво паркану на кордоні з Росією. Тестова ділянка в три кілометри була зведена поруч із прикордонним пунктом Іматру. Вартість будівництва становила 6 млн євро.

На будівництво всього 200-кілометрового паркану може піти 3-4 роки, а його вартість може становити $143 млн, писав Reuters. Більшість огорожі пролягатиме на південному сході Фінляндії, де ризик масштабної нелегальної імміграції найвищий.

Протяжність кордону Росії та Фінляндії становить 1300 кілометрів. Паркан займе приблизно 15% від її довжини. На додаток до паркану на російсько-фінському кордоні з'являться укріплення у вигляді бліндажів та бункерів, здатних витримати ракетний удар.

Влада Фінляндії порушила питання про паркан після початку війни Росії проти України. У жовтні 2022 року фінський парламент одноголосно підтримав цю ідею, а потім її схвалив президент Саулі Ніїністе.

Нагадаємо, на тлі війни в Україні Фінляндія подала заявку на вступ до НАТО та  4 квітня стала 31-м членом альянсу. В результаті протяжність кордону НАТО та Росії зросла приблизно вдвічі – до 2600 кілометрів, Швеція та Фінляндія 18 травня 2022 року вручили генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу заявки на вступ країн до Альянсу. 

До слова, Фінляндія активно приймає біженців з України, але намагається розселити їх по всій країні без концентрації в якомусь окремому регіоні. Усього тих українців, які втекли від війни, у Фінляндії зараз близько 53 тис. осіб – менше 1% населення. 

У Ямсі, містечку на 20 тис. жителів, живуть близько 500 українців. Їм дають житло від Червоного хреста, платять щомісячну допомогу в 300-400 євро та дозволяють працювати.

Читайте також: Мільйон через кордон: як росіянам вдається тікати через Фінляндію до Європи

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: