Здорова шкіра – здоровий організм. Експерти пояснили, як це працює

фото з відкритих джерел

Найбільший орган тіла є активним учасником нашого фізичного добробуту

Останні наукові дослідження підтверджують, що шкіра – це не лише відображення нашого способу життя, що розкриває наслідки років куріння, вживання алкоголю, впливу сонця та стресу, але також вона грає активну роль у нашому загальному фізичному здоров'ї. Нові наукові відкриття підкреслюють, що зморшки, сухість шкіри та пігментні плями сприяють процесу старіння, а не навпаки. Про це інформує BBC.

За останні два десятиліття науковий світ пережив численні досягнення: від виявлення, що чоловіки з меншою емоційною стійкістю частіше стикаються з серцевими захворюваннями, до установки того факту, що наша здатність до розв'язання завдань мало зменшується з віком.

Проте одне з найцікавіших відкриттів підтверджує давні підозри людей: ваш зовнішній вигляд дивно точно відображає ваше внутрішнє здоров'я. Дослідження показали, що ті чоловіки, які на старті спостережень виглядали значно старше за свій вік, мали більше ймовірностей померти через 20 років.

Ця інформація підтверджена свіжими дослідженнями, які виявили, що 99% пацієнтів, які виглядали принаймні на 10 років старше, мали серйозні проблеми зі здоров'ям.

Однак найцікавіше виявилося те, що стан шкіри може служити прогностичним фактором для цілого ряду, на перший погляд, не пов'язаних між собою аспектів, від щільності кісток до ризику нейродегенеративних захворювань чи ризику смерті від серцево-судинних захворювань.

Вважають, що внутрішні фактори відповідають за найменшу частку класичного «старого» вигляду, тоді як ультрафіолетове світло відповідає за понад 80% видимих змін шкіри. Якщо ви все життя проведете вдома із закритими шторами, можливо, ви не помітите значних змін своєї шкіри, поки вам не виповниться 80 років.
Важливо, що разом із цим шкіра також зазнає хімічної трансформації. І саме це може мати серйозний вплив на наше загальне здоров'я.

Хімічний коктейль

У молодих і здорових осіб імунна система регулярно функціонує, щоб відновлювати пошкодження і боротися з інфекціями. Але з віком або при погіршенні стану здоров'я запальні реакції в організмі можуть перетнути певний критичний поріг. Вони стають переактивними, викидаючи масу потужних хімічних сполук, які атакують весь організм, руйнують здорові клітини і навіть можуть пошкодити ДНК. Це відоме як запалення старіння – хронічний запальний процес, який супроводжує старіння.

Шкіра грає важливу роль в цьому процесі. Нові дослідження вказують на те, що зморшкувата, пошкоджена або захворіла шкіра стає частиною цієї системи запалення, викидаючи хімічний комплекс, який призводить до подальшого пошкодження та запалення.

"Шкіра, яка старіє хронологічно, виробляє вищі рівні різних запальних цитокінів і хемокінів", - пояснює Мао-Цян Ман, науковий співробітник Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Він додає, що ситуація аналогічна із шкірою, яка старіє через фотостаріння.

На місцевому рівні ці хімічні сполуки вносять шкоду колагену і еластину, спричиняючи подальше розрідження шкіри, формування зморшок і втрату еластичності, пояснює Туба Мусаррат Ансарі, докторантка з медичного університету Джічі в Японії.

Цей процес посилюють постарілі клітини шкіри – що виникають внаслідок природного старіння або пошкодження УФ-променями – які також виділяють власні запальні хімічні речовини.

Але це лише початок. Як найбільший орган тіла, шкіра може мати величезний вплив. Хімічні речовини, які виділяє хвора і нефункціональна шкіра, незабаром потрапляють у кров, яка розносить їх по організму, де вона пошкоджує інші тканини. Виникає системне запалення, внаслідок чого хімічні речовини зі шкіри можуть потрапити та завдати шкоди органам, які здаються абсолютно не пов'язаними, включно з серцем та мозком.

Результатом є прискорене старіння та вищий ризик розвитку більшості – або, можливо, навіть усіх – пов'язаних із цим захворювань. Наразі стару чи хвору шкіру пов'язують із виникненням серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та когнітивних розладів, а також хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

Зволоження має значення

Під час одного з наукових досліджень встановлено, що ті, хто регулярно використовував сонцезахисний крем широкого спектра SPF15 щодня впродовж чотирьох і більше років, не демонстрували ознак подальшого старіння шкіри протягом цього періоду. Це вражаючий результат, враховуючи, що такий низький SPF зазвичай забезпечує захист лише у 15 разів довше, ніж без захисту. Іншими словами, якщо ваша шкіра зазвичай починає червоніти через 10 хвилин на сонці, то з використанням такого крему ви можете захищатися до двох і пів години.

Важливо відзначити, що сонцезахисний крем, який використовувався в цьому дослідженні, не мав вказаного рівня захисту від UVA-випромінювання, яке спричиняє старіння шкіри. В більшості країн, щоб продукти вважалися засобами широкого спектра дії, вони повинні захищати не лише від UVB-випромінювання (позначеного SPF), але також від UVA.

Крім того, існують переконливі докази того, що сонцезахисний крем може запобігти більшості запалень, що виникають при впливі сонця, що є першим кроком до зменшення ризику розвитку вікових захворювань шкіри.

Щоб уявити, якою мірою шкіра здатна впливати на решту вашого тіла, достатньо пам'ятати про її площу – і про те, що коли вона пошкоджена, кожен сантиметр здатний виділяти токсичні хімікати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: