В якому місці краще зберігати ліки: ви точно цього не знали

Де вдома зберігати ліки
Фото з відкритих джерел

Якщо не звертати уваги на рекомендації щодо зберігання ліків, можна отримати алергічну реакцію або навіть отруїтися

Фахівці попереджають, що правила зберігання ліків є дуже важливими, а якщо їх не дотримуватися, то можна значно зменшити термін придатності деяких медикаментів або ще гірше – отруїтися під час їх приймання. 

Щоб зберегти якість препаратів, фахівці радять в першу чергу:

  • захищати препарати від пилу (більшість фахівців при цьому радять не виймати їх із заводського упакування);
  • забезпечувати необхідний температурний режим для кожного з препаратів (це вказується в інструкції або ж на упакуванні);
  • підтримувати оптимальну вологість повітря, де це необхідно.

Найголовніше – це запам'ятати, що при зберіганні ліків дуже важливо враховувати їхні фізико-хімічні властивості, а також основні вимоги, зазначені в інструкції до них.

Для зберігання рекомендовано використовувати металеві або пластмасові коробки, спеціальні контейнери або медичні сумки. Краще не діставати ліки з бластерів або упаковок. Обов'язково зберігайте інструкцію до закінчення терміну придатності.

Якщо вам потрібно відрізати частину бластера, відсипати таблетки чи викинути пакування, щоб взяти з собою в дорогу, обов'язково зазначте дату виписування, назву й термін придатності.

Всі рідкі чи порошкоподібні ліки у флаконах рекомендовано зберігати в щільно закритих контейнерах.

Зверніть увагу, що деякі препарати можуть випаровуватися, поглинати або, навпаки, виділяти речовини та вступати в реакцію з повітрям. Щойно відкрили флакон, краще записати дату на пакування. Так ви вбережете себе від зіпсованих медикаментів.

Зауважимо, що шприци, перев'язувальні матеріали та бинти також мають термін придатності. Наприклад, з часом упаковка може втратити герметичність і вироби стануть нестерильними.

Оптимальними кімнатами для схованки ліків можна назвати спальню, вітальню, комору, передпокій. А ось у ванній кімнаті чи кухні краще медикаменти не зберігати. Все через високу вологість повітря і часті перепади температур, які не підходять для більшості ліків.

Крім того, час від часу передивляйтеся ліки і одразу викидайте зіпсовані чи ті, у яких вийшов термін придатності.

Раніше ми писали, що науковці виявили нову «зброю» проти стійкості до антибіотиків, яка бореться з малярією. Дослідники дійшли висновку, що виявлений препарат може зупинити передачу смертельної хвороби.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: