У США лікарі провели першу у світі трансплантацію ока (фото)

Аарон Джеймс з доктором Едуардо Д. Родрігесом після першої в світі операції з трансплантації цілого ока
фото: Reuters

46-річному військовому ветерану Аарону Джеймсу, якого вдарило струмом на виробництві, вдалося відновити ліву частину обличчя

У США вперше в історії лікарі успішно провели повну трансплантацію ока пацієнту. Хоча зір у чоловіка не відновився, цей випадок є проривом для медицини. Про це повідомляє Reuters.

46-річному військовому ветерану Аарону Джеймсу, якого вдарило струмом на виробництві, вдалося відновити ліву частину обличчя, ніс, рот та трансплантувати око. Операція тривала 21 годину, і за шість місяців лікарі зафіксували позитивну динаміку в органі зору, спостерігаючи добре функціонуючі кровоносні судини та сітківку.

«Сам факт того, що ми пересадили око, є величезним кроком вперед, про який століттями думали, але ніколи не робили», – зауважив Едуардо Родрігес, який очолював команду лікарів.

За його словами, основною метою медиків було не тільки відновлення зору, але й забезпечення життєздатності очного яблука.

Хірурги вирішили прискорити відновлення зв'язку між зоровим нервом ока та мозком реципієнта, збираючи стовбурові клітини з кісткового мозку донора і вводячи їх у нерв. На жаль, наразі не вдалося встановити повний зв'язок між ними.

За словами Родрігеса, інші наукові групи розробляють методику з'єднання нервових мереж мозку з незрячими очима за допомогою введення електродів.

Водночас Аарон Джеймс не розраховував на те, що зможе бачити трансплантованим оком.

«Лікарі ніколи не очікували, що це взагалі спрацює, і вони сказали мені про це з самого початку. Я відповів їм: «Навіть якщо я не зможу бачити принаймні ви всі зможете навчитися чомусь, щоб допомогти наступній людині». Сподіваюся, це відкриє новий шлях», – розповів пацієнт.

Однак Едуардо Родрігес запевняє, що Джеймс все ще має шанс відновити зір на пересадженому оці. 

«Я не думаю, що хтось може стверджувати, що він буде бачити. Але з тієї ж причини ніхто не може стверджувати, що він не буде бачити. На цей час, я думаю, ми цілком задоволені результатом, якого змогли досягти за допомогою технічно дуже складної операції», – прокоментував хірург.

Раніше повідомлялося, що у Львові вперше в історії української медицини виконали спліт-трансплантацію печінки. Донорський орган розділили на дві частини та пересадили хлопчику з Житомирщини, якому виповнився рік та три місяці, та 20-річному мешканцю Львівщини. Ще трьом людям здійснили пересадку серця та нирок. Завдяки рішенню батьків загиблого юнака п'ятеро людей отримали шанс на життя. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: