Психолог назвав ознаки емоційного вигорання

фото з відкритих джерел

Спеціаліст перерахував, які існують ознаки емоційного вигорання

Психолог Ренат Петрухін зазначає, що потрібно якомога раніше діагностувати у себе синдром «хронічної втоми» і не дати йому перерости в емоційне виснаження, пише dailynews.kyiv.

Спеціаліст перерахував, які існують ознаки емоційного вигорання.

Перша ознака

Людина починає ставати байдужою до власних потреб і перестає звертати увагу на власні потреби. Вона приділяє собі все менше уваги, та не займається спортом. Через деякий час зникає бажання спілкуватися з людьми, виходити у зовнішній світ. Вона починає уникати людей. Їй здається, що люди «живляться» її енергією. З ними нецікаво спілкуватися.

Друга ознака

Людина перестає розв'язувати свої проблеми, сторониться їх, постійно перемикає увагу на щось інше. Незавершені справи забирають енергію, «псують» настрій. У відносинах з домашніми відбувається розлад, відсторонення, людина все більше ізолюється.

Третя ознака

Людина ховається від своїх переживань, проблем і перестає відчувати себе. Замість емоцій всередині формується відчуття порожнечі, безглуздості. Людина перестає почуватися впевненою та незалежною, розвиваються когнітивні сфери (пам’ять, мислення, увага). Вона більше не відчуває, що може щось робити, приймати рішення, вибирати і досягати сама, вона відчуває, що життя прожите даремно. Реальність людей починає ставати страшною. Вона більше не відчуває зв'язку з реальністю, намагається сховатися від неї, з'являється дисоціація, дереалізація, деперсоналізація тощо.

Четверта ознака

Хронічна втома, нічого не хочеться, дефіцит уваги та пам’яті, тривожність, депресивний розлад, безсоння, перезбудження нервової системи. Людина захворює психічно і тілесно, в душі величезна туга, ком і біль в грудях, у горлі, головний біль, тахікардія, проблеми зі шлунково-кишковим трактом, виникають думки про повну безглуздість життя.

Читайте також: Національна депресія. Психологиня пояснила, яка фаза стане для українців наступною

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: