Онлайн-сервіси можуть викликати звикання і спричинити психічні проблеми

Онлайн-сервіси мають значний вплив на психіку
Фото з відкритих джерел

Зловживання соціальними медіа може спричинити дефіцит уваги та труднощі з навчанням і пам'яттю

Проєкт доповіді Європейського парламенту про дизайн онлайн-сервісів, що викликає звикання, малює жахливу картину наслідків надмірно проведеного часу за екраном для психічного здоров’я, передає EURACTIV. 

Згідно з документом, в середньому кожна четверта дитина і молодь, особливо у віці від 16 до 24 років, проводять в інтернеті понад сім годин на день. А більш ніж дві-три години перед екраном вже вважаються надмірним екранним часом.

Тривале перебування в Інтернеті пов'язане з онлайн-іграми, соцмережами, сервісами фільмів, серіалів або музики, онлайн-ринками або інтернет-магазинами, а також додатками для знайомств, розробленими таким чином, щоб користувачі витрачали максимальну кількість часу чи грошей там.

Платформи YouTube, Netflix та Spotify пропонують такі функції, як нескінченна прокрутка або автоматичне відтворення за замовчуванням, що є «психологічними хитрощами, аби утримати споживачів в Інтернеті». Також використовується перезавантаження сторінки або персоналізовані рекомендації.

Такі особливості відіграють роль «психологічних потреб, вразливостей та бажань споживачів, таких як соціальна приналежність, соціальна тривожність або страх втратити вигоду».

Інший спосіб – отримання лайків, які дають сплеск дофаміну для мозку. А повідомлення заманюють користувачів на платформи.

На думку голландського євродепутата, інтернет-залежність має такі ж побічні ефекти, що і наркозалежність. Наприклад, люди можуть піддаватися депресії, низькій самооцінці, розладу харчової поведінки. Також вони можуть нехтувати сім'єю і друзями.

Крім того, існує ризик обсесивно-компульсивних симптомів, таких як нав'язливі покупки серед молодих людей або проблеми з повсякденними обов'язками, що призводить до зниження оцінок, поганої успішності в навчанні або низької якості роботи.

У звіті йдеться, що надмірний час перед екраном та занадто багато соціальних медіа можуть спричинити дефіцит уваги, скорочення тривалості уваги, імпульсивність, порушення нейророзвитку, обмежені когнітивні здібності та труднощі з навчанням та пам'яттю.

Фахівці вважають, що зловживання цифровими технологіями може призвести до зниження рівня сірої речовини в певних частинах мозку. Аналогічно стається, коли людина залежна від алкоголю або героїну. На додаток, зростає ризик стресу та вигорання, перевантаження інформацією та сенсорних подразників.

Нагадаємо, щоб налагодити режим сну й швидше засинати, лікарі рекомендують лягати спати та прокидатися приблизно в один і той же час.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: