НСЗУ розвінчала п'ять популярних міфів, у які вірять пацієнти

НСЗУ розповіла, що треба знати про медичну допомогу від сімейного лікаря
фото з відкритих джерел

Національна служба здоров’я України розвінчує популярні міфи про медичну допомогу

Стосовно медичної допомоги в сімейного лікаря існує кілька міфів, у які продовжують вірити пацієнти. Про це пише Національна служба здоров’я України у Facebook.

У що вірять пацієнти

Один з міфів стосується того, що пацієнти, які переїхали в іншу місцевість через війну, не можуть звернутись до сімейного лікаря, якщо не укладуть з ним/нею декларацію.

Також існують міфи, що сімейний лікар має одразу виписати рецепт на «Доступні ліки» від будь-яких захворювань, а звертатися до вузьких спеціалістів не потрібно. Або, що в будь-якій амбулаторії сімейної медицини лікарі зможуть надати фахову психологічну допомогу.

Також часто вважають, якщо укласти декларацію із лікарем-ФОП, то пацієнта не приймуть у комунальній лікарні.

НСЗУ наголошує: вся ця інформація не є правильною, тепер офіційно.

Заново підписувати декларацію переселенцям не потрібно

«Декларація є точкою входу до безоплатних медичних послуг, але під час воєнних дій правила надання первинної медичної допомоги були змінені. Для того, щоб кожен українець та українка могли потрапити до лікаря, незалежно від місця перебування та місця, де декларацію було укладено», – повідомляють у НСЗУ.

Тому люди, які переїхали в інші регіони через війну, можуть звернутися у будь-який центр первинної медичної допомоги і отримати там необхідні медичні послуги. Пацієнти не мають переукладати декларацію, щоб звернутись до педіатра, терапевта чи сімейного лікаря.

«Доступні ліки» не виписують для всіх хвороб

Одразу призначити «Доступні ліки» та виписати рецепт сімейний лікар зможе тільки пацієнтам з діагнозом серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми та хронічного обструктивного захворювання легень.

У службі наголошують, що при інших захворюваннях чи станах спочатку потрібно звернутися до лікаря-спеціаліста. При потребі імуносупресивних препаратів – рецепт завжди створює лише трансплант-координатор.

Психологічну допомогу можна отримати в закладах, які уклали договір з НЗСУ

Отримати психологічну допомогу у сімейного лікаря можна лише в тих закладах, які уклали з НСЗУ договір за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Саме в таких закладах, сімейні лікарі пройшли необхідну підготовку та готові надати психологічну допомогу.

Пацієнта приймуть у будь-якій комунальній лікарні навіть із декларацією з лікарем-ФОПом

Якщо укласти декларацію із лікарем-ФОП, то пацієнта приймуть у будь-якій комунальній лікарні. Головні умови при цьому: наявність електронного направлення та заклад працює за контрактом з Національною службою здоров’я, і в межах договору з НСЗУ надає ті медичні послуги, які пацієнт планує отримати.

Нагадаємо, глава НСЗУ дала рекомендацію пацієнтам, які мають скарги на сімейного лікаря.

Раніше НСЗУ назвала головні скарги пацієнтів. Виявилося, що найчастіше українці скаржаться на те, що в лікарнях у них вимагають гроші.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: