Російський медіаменеджер попри повномасштабну війну досі керує телеканалами Пінчука

Російський продюсер Дмітрій Троїцький очолює один з ключових напрямків у медіахолдингу Віктора Пінчука
фото: Медіаняня

Дмітрій Троїцький працює в українському медіахолдингу з 2017 року

Попри повномасштабну війну в одному із найбільших українських медіахолдингів Starlight Media (телеканали ICTV, ICTV 2, СТБ, Новий канал, ОЦЕ ТБ, M1, M2, «Твій Серіал») продовжує працювати російський медіаменеджер Дмітрій Троїцький. Він є директором дивізіону «Мовлення» Starlight Media.

Нагадаємо, пул каналів мільярдера Віктора Пінчука долучений до створення Єдиного телемарафону, який діє з початку повномасштабного вторгнення.

«Главком» поставив декілька запитань генеральному директору Starlight Media Олександру Богуцькому у зв’язку з тим фактом, що програмну політику одного з найбільших телехолдингів країни досі визначає фахівець з Росії. Зокрема, Богуцького просили пояснити, чому попри повномасштабну російську агресію російський телеменеджер досі обіймає високу посаду в українському медіахолдингу?

У листі з відповідями Олександр Богуцький почав не з коментарів стосовно персони Троїцького, а з оцінок журналістських запитань. «Інформація відображена в питаннях запиту не відповідає дійсності і є маніпулятивною» – написав очільник медіагрупи, не уточнюючи, що саме він має на увазі під маніпуляцією. Далі керівник Starlight Media уточнив, що менеджер Дмітрій Троїцький нині є ізраїльським підданим. «Дмитро Троїцький має ізраїльське громадянство. Однозначна позиція щодо російського злочинного вторгнення та населення країни-ворога була озвучена Троїцьким публічно та неодноразово. З 2014 року медіаменеджер не проживає та не працює в Росії», ідеться у відповіді Богуцького.

Троїцький бере участь у нарадах менеджерів Starlight Media через відеозв'язок, оскільки не перебуває в Україні
Троїцький бере участь у нарадах менеджерів Starlight Media через відеозв'язок, оскільки не перебуває в Україні
скріншот зі сторінки Andriy Partyka

Богуцький також спробував відвести тінь від власників холдингу, які традиційно мали слабкість перед російськими експатами зокрема у сфері медіа. Топменеджер не став відповідати на запитання «Главкома» про те, чи відомо йому про ставлення власника холдингу Віктора Пінчука до присутності на керівній посаді «академика Академии Российского телевидения» Дмітрія Троїцького. При цьому Богуцький запевнив, що «у відповідності до принципів редакційної незалежності, рішення щодо кадрових призначень, управління контентом та редакційної політики медіагрупа приймає самостійно. Рішення щодо програмування телеканалів групи приймаються директорками каналів».

Олександр Богуцький вважає, що питання про зв’язки з Росією одного з керівників холдингу «не обґрунтовані і суперечать дійсності»
Олександр Богуцький вважає, що питання про зв’язки з Росією одного з керівників холдингу «не обґрунтовані і суперечать дійсності»
фото: YES

Тим часом тісний зв’язок з Росією Троїцького підтверджує навіть та мізерна інформація, яка розміщена про нього у «Вікіпедії».

Там чомусь немає відомостей ні про зв’язок медійника з Ізраїлем (за даними джерел «Главкома» на каналі, паспорт цієї держави Троїцький отримав буквально перед повномасштабним вторгненням), ні про те, коли і за яких умов він вийшов з російського громадянства.

Слід нагадати, що в Україні не дозволене подвійне громадянство, в той же час Ізраїль, про паспорт якого згадав Богуцький, і Росія таку можливість дають.

Російські джерела титрують Дмітрія Троїцького як «академіка Академії російського телебачення»
Російські джерела титрують Дмітрія Троїцького як «академіка Академії російського телебачення»

У коментарі «Главкому» на запитання про наявність російського громадянства сам Троїцький після тривалої паузи у листуванні послався на відповідь медіагрупи Пінчука, яку на той момент вже надали виданню. «Наскільки мені відомо, інформацію про моє громадянство вже надавали у відповідь на ваш запит», – написав медіаменеджер. Троїцький також попросив з усіх інших питань контактувати лише із пресслужбою Starlight Media.

За інформацією джерел «Главкома», Троїцький мав виступити на Kyiv Media Week (KMW), що відбувся 4 жовтня у столиці, але в останній момент організатори заходу скасували його участь. Натомість KMW категорично спростувало цю інформацію, запевнивши, що таких планів не було. «Організатори створюють платформу та тему для розмови, а представників погоджує кожний канал окремо», – пояснила «Главкому» керівниця відділу Promo and Sponsorship Media Resources Management Олександра Бірук. На запитання, чому саме Троїцького не було цього року серед спікерів KMW, організатори надали таку відповідь: «У контексті питань, що було необхідно висвітлити на цьогорічному форумі у секції топів, нашим гостем від медіагрупи Starlight Media був Олександр Богуцький», – пояснила «Главкому» CEO Media Resources Management Катерина Удут.

Дмітрій Троїцький був серед спікерів KMW у 2021 р.
Дмітрій Троїцький був серед спікерів KMW у 2021 р.
Дмітрій Троїцький, російський продюсер, режисер, актор. Народився у Москві 30 червня 1971 року. Кар’єру на телебаченні почав у 2000 р., з телеканалу «СТС» на посаді режисера програми «Шоу-бізнес», після цього досить швидко став головним продюсером каналу. Після приходу на «СТС» у 2002 р. українського медіаменеджера Олександра Роднянського, Дмітрій Троїцький перейшов на «ТНТ», де до 2009 р. працював головним продюсером. Саме з його подачі було запущено програму «Окна», яка шалено підняла рейтинги телеканалу. Йому також приписують допомогу Ксенії Собчак з початком кар’єри на ТБ. Пізніше він очолював телеканали «ДТВ» і «Перець». Однак наприкінці листопада 2014 р. стало відомо, що Троїцький іде з телеканалу «Перець» і покидає холдинг «СТС Медіа». За інформацією broadcasting.ru, продюсер виїхав до США і якийсь час не займався телебаченням.

Слід нагадати, що російські медіаменеджери на телеканалах Starlight Media були бажаними працівниками ще з початку 2000-х. Так, на телеканалі ICTV з 2000 р. до 2006 р. працював нинішній головний пропагандист Кремля Дмітрій Кісєльов. З 2000 р. до 2004 р. він навіть обіймав посаду головного редактора служби інформації ICTV.

На телеканалі ICTV працював нинішній головний пропагандист Кремля Дмітрій Кісєльов
На телеканалі ICTV працював нинішній головний пропагандист Кремля Дмітрій Кісєльов

Примітно, що позитивну характеристику роботи Кісєльова досі можна знайти на сайті української телекомпанії.

«Політика і влада, Україна в міжнародному контексті й проблеми економіки, соціум та культура – з якої б сфери суспільного життя не була запропонована тема чергової програми, глядач завжди може розраховувати на цікаву, компетентну розмову двох небайдужих особистостей, яка нерідко виливається у гостру дискусію. І цей факт можна також віднести до беззаперечних позитивів програми «Подробно с Дмитрием Киселевым», адже у суперечках, як відомо, народжується істина», йдеться в описі програми.

Холдинг Starlight Media утворений в 2009 році. Це одна з найбільших українських медіакомпаній, до якої входять телеканали ICTV, ICTV 2, СТБ, «Новий канал», ОЦЕ ТБ, M1, M2 та «Твій Серіал». Засновники компанії – один із найбагатших бізнесменів України Віктор Пінчук та його дружина Олена Пінчку, яка є донькою другого президента України Леоніда Кучми.

Михайло Глуховський, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: