«Чоловік Камалії придбав два винищувачі для ЗСУ»: що відомо про російський фейк

Камалія ще у травні 2022 року пояснила, що її чоловік не купував літаки для військових
фото з відкритих джерел

Адміністратори сторінки, які публікують вкиди, перебувають на території України

У мережі знову завірусився фейк про те, що чоловік Камаліх Мохаммад Захур придбав два винищувачі для ЗСУ. Фактчекінговий паблік «Нота Єнота» зауважив цікаву деталь.

«Таке враження, що деякі люди готові лайкати і поширювати будь-яку нісенітницю. Уже вкотре стає вірусною неправдива інфа про те, що нібито чоловік співачки Камалії (уже колишній) купив для України два винищувачі. Бородатий фейк, який спростовували і фактчекери, і сама співачка ще у травні 2022 року», – йдеться у дописі фактчекерів. Тож чоловік Камалії Мохаммад Захур не купував для України винищувачі. Про це розповіла Камалія.

З чого все почалося?

Минулого року в одному з інтервʼю Камалія сказала: «Захур дав мені зелене світло це розповісти. Тому що вони ці питання приховували. Два літаки-винищувачі вони дали та допомагають Україні, але не розголошують». Співачка мала на увазі «вони» – це Пакистан. Низка сайтів і соціальні мережі масово підхопили цитату Камалії і написали про те, що це її чоловік купив винищувачі. Інформація не відповідає дійсності, що співачка і спростувала. Проте ця історія в інфополі виринає уже не вперше.

Цікава деталь

«Чоловік Камалії придбав два винищувачі для ЗСУ»: що відомо про російський фейк фото 1

«Цікавий сам вкид. Наново його закинули три дні тому через дуже дивну фейсбук-сторінку JellyRoom, яка має понад 440 тис. підписників. У коментарях до поста – лінк на основну статтю. Доменне імʼя сайту, через який знову запустили цю статтю, розташоване в зоні .su – це національний домен верхнього рівня для Радянського Союзу. Хоча совок припинив своє існування, домен SU фактично є російським доменом», – зауважили фактчекери. Від 1993 року адміністратором цього домену є російський інститут розвитку суспільних мереж (РосНДІРСМ), який розташований у Москві. З 2009 року технічним забезпеченням займається «Технічний центр інтернет» (обслуговує домени .ru, .рф і .su). Теж розташований у Москві.

«Чоловік Камалії придбав два винищувачі для ЗСУ»: що відомо про російський фейк фото 2

«Найцікавіше те, що сторінка, яка публікує ці вкиди з .su адмініструється трьома людьми, які перебувають в Україні. Замість висновків: відпишіться від усілякої ф*гні у соцмережах, перегляньте соцмережі своїх рідних (особливо старшого покоління) – що вони читають, лайкають, коментують і поширюють. Через сторінки з «хорошими новинами» і «підтримкою України» від відомих людей запускають фейки і тестують аудиторію на різні типи вкидів», – наголосив паблік «Нота Єнота».

Раніше повідомлялося, що нардеп поширив фейк про вбивство чоловіка у військкоматі і допоміг російській пропаганді.

Як відомо, росіяни створюють фейкові Telegram-канали українських бригад і батальйонів.

Читайте також: Авдіївка просить молитви: у соцмережах розлетівся фотофейк з військовою

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: