Богдан Бенюк підтримав Фаріон та різко висловився про російськомовних українців

Український актор Богдан Бенюк висловив підтримку Ірині Фаріон
фото з відкритих джерел

Бенюк вважає, що «неприпустимо» розмовляти мовою ворога, навіть в зоні бойових зіткнень

Український актор Богдан Бенюк висловив підтримку Ірині Фаріон, яка потрапила в скандал та була звільнена з посади викладача через свої висловлювання щодо військових та їхнього способу спілкування. Про це відомий акторсказав в інтерв'ю для Oboz.

Бенюк вважає, що Фаріон «сказала правильну річ». На думку артиста, ті українці, які продовжує спілкуватися російською мовою, продовжують просувати «рускій мір» в Україні.

Богдан Бенюк вважає, що «неприпустимо» розмовляти мовою ворога, навіть в зоні бойових зіткнень.

«Ті громадяни України, які не спілкуються українською мовою, повинні зрозуміти, що, розмовляючи російською, вони продовжують просувати «русскій мір» в Україні. І це треба визнати всім. Насамперед керівникам держави, які це спонукають, всім працівникам, які працюють у державних установах, керівництву української армії та командирам, які дають присягу на служіння Україні українською мовою. Фаріон сказала правильну річ і не побоялася це зробити під час війни», – сказав Бенюк.

Бенюк вважає «загарбниками» тих українців, які продовжують спілкуватися російською мовою після початку повномасштабної війни, а тим більше, якщо вони не припинили говорити ворожою мовою, виїхавши за кордон.

«Треба замислитися тим людям, які виросли в Україні. Їм ганьба! Те, що вони захищають Україну – супер. Але вони захищають, розмовляючи мовою загарбника. Це неприпустимо. Вони повинні це зрозуміти та змінити своє ставлення до найважливішого - громадянства України. Бо той громадянин України, хто є носієм мови, вважається її громадянином, а всіх решту я вважаю загарбниками. Це стосується й українців за кордоном. Якщо вони не спілкуються українською мовою, то які вони українці? Їх треба викреслювати та казати, що вони росіяни», – сказав актор.

Нагадаємо, ексдепутатку, мовознавицю  Ірину Фаріон звільнили з посади професора «Львівської політехніки». Привід – начебто порушення Фаріон ст. 41 Кодексу законів про працю: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.

Як повідомлялося, екснардепка і мовознавиця Ірина Фаріон розкритикувала військових, які спілкуються російською.

«Нарід. Бидломаса має припадок від моєї правди про ухилянтів та москворотих биків, що ганьблять ЗСУ. Гражданє досі не вивчили, що мова ЗСУ – українська, ст. 29. Дякую всім ненависникам...», – написала мовознавиця.

На запитання журналістки про те, що мовознавиця думає про російськомовних бійців полку «Азов», які героїчно тримали оборону Маріуполя, колишня депутатка зауважила, що категорично не приймає той факт, що за 32 роки Незалежності хтось в Україні міг не вивчити української мови. Сама Фаріон вже розтлумачила свої слова та прокоментувала претензії до неї у спеціальному відео.

Пізніше із офіційної сторінки «Львівської політехніки» зникло повідомлення про звільнення професорки кафедри української мови Ірини Фаріон.

Ірина Фаріон вже відреагувала на інформацію про зникнення дописів про її звільнення, саркастично заявивши, що буцімто, це вона «видалила Політехніку».

Водночас дві кафедри університету публічно висловили незгоду з поспішним рішенням про звільнення мовознавиці. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий також відредагував свій допис і видалив фото копії наказу про звільнення Фаріон.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: