Вперше за всі роки українських досліджень Антарктики: полярники зафіксували фінвала

Біолог 28-ї УАЕ Вадим Ткаченко встиг сфотографувати велетня, а також відібрати зразки шкіри та жиру від нього
фото: Національний антарктичний науковий центр

Спостереження тривало лічені хвилини, але полярникам вдалося попрацювати із твариною

Українські полярники вперше задокументували зустріч з фінвалом – другим за величиною китом. Про це Національний антарктичний науковий центр повідомив у Facebook. 

«Один з найбільших китів у світі відвідав акваторію поблизу нашої станції «Академік Вернадський»! Йдеться про фінвала, задокументована зустріч з яким відбулася вперше за всі роки українських досліджень Антарктики. Цей вид кита – другий за величиною на планеті. Його довжина може сягати 26 метрів, а вага – 75 тонн», – йдеться у повідомленні.

Вперше за всі роки українських досліджень Антарктики: полярники зафіксували фінвала фото 1
фото: Національний антарктичний науковий центр

Зазначається, що зустріч сталася 6 березня у протоці Пенола поблизу Аргентинських островів (саме до цієї групи належить острова Галіндез, де розташований «Вернадський»).

Спостереження тривало лічені хвилини, але полярникам вдалося попрацювати із твариною. Біолог 28-ї УАЕ Вадим Ткаченко встиг сфотографувати велетня, а також відібрати зразки шкіри та жиру від нього.

Їхні подальші лабораторні дослідження допоможуть з'ясувати стать кита, більше дізнатися про його стан та краще зрозуміти популяційну структуру цього виду в Антарктиці.

Вперше за всі роки українських досліджень Антарктики: полярники зафіксували фінвала фото 2
фото: Національний антарктичний науковий центр

Як зазначають в Національному антарктичному науковому центрі, під час китобійного промислу у минулому столітті фінвали були практично винищені у водах поблизу Антарктиди. Однак останніми роками їхня популяція інтенсивно відновлюється, і вони повертаються туди, де раніше мешкали.

Нині ці кити регулярно трапляються на півночі Антарктичного півострова та у протоці Дрейка. Можемо очікувати, що незабаром реєстрації фінвалів стануть регулярними й поблизу нашої станції.

Нагадаємо, українські полярники показали своїх пухнастих маленьких «сусідів». У Національному антарктичному центрі України розповіли про пташенят південнополярних поморників, які вилупилися на острові Галіндез, біля станції «Академіка Вернадського».

Також полярники показали рідкісне явище: «Снігові пончики».

Читайте також: Полярники показали, які пташенята народилися біля станції «Академік Вернадський»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: