Оперна діва Валентина Степова святкує ювілей

Валентина Степова співає переважно класичні твори, а ще й такі пісні, які піднімають дух військовим
колаж: «Главком»

Виконання Валентини Степової – це не просто красивий спів, це найтонші вібрації душі

Улюблениця публіки Валентина Степова – народна артистка України, володарка титулів Зірка української опери та Берегиня української пісні, яка має незвичайну манеру виконання, 13 червня святкує свій день народження. Зворушливо на сторінці у Facebook привітав пані Валентину її одногрупник Михайло Маслій.  А «Главком» вирішив пригадати, яким було становлення української виконавиці.

Народилася в Полонному Хмельницької області. Валентина Степова, здається, почала співати ще з пелюшок. Коли дівчинці минуло три роки, то вона разом з мамою Людмилою Варфоломіївною співали народних пісень: мама затягувала нижнім голосом, а Валентина – верхнім.

Валентина Степова закінчила відділ хорового диригування Хмельницького музичного училища. З 1982 по 1983 рік була артисткою хору Ансамблю пісні й танцю «Подолянка».

У 1983-1990 роках навчалася на вокальному факультеті Національної музичної академії імені П. Чайковського, де особливу роль у формуванні майбутньої співачки відіграла  народна артистка України Євгенія Мірошниченко. Валентина Степова дуже захоплювалась працелюбністю Євгенії Мірошниченко. Саме Євгенія Семенівна прищепила майбутній виконавиці любов до праці. «Буде краще, коли ти в житті все будеш робити сама», – повчала Євгенія Мірошниченко.

З 1988 по 1993 рік була солісткою оперної студії при консерваторії. А з 1993  була солісткою Національної опери України, з 2012 року – солісткою Академічного ансамблю пісні і танцю Національної гвардії України.

Виконавиця, яка має ліричне сопрано, співає переважно класичні твори, а ще й таку музику, яка піднімає дух військовим. Знаковим у своїй творчій долі Валентина Степова вважає твір української композиторки Лілії Остапенко «Матерям України», який присвячений матерям, що чекають дітей з війни. Для жінки це особливо актуально, бо її син військовий.

Варто сказати, що виконання Валентини Степової – це не просто красивий спів, це найтонші вібрації душі, які потрібно вміти чути.

«Переломним моментом для мене стала серія сольних концертів в Австрії. Побувавши на батьківщині класичної музики всього світу, я змінила ставлення до голосу. А до того я, як і більшість молодих співаків, була захоплена звукоутворенням, дбала про те, аби нота гарно прозвучала, не приділяла достатньої уваги змісту того, про що співала. Найперше в Австрії на мене вплинув рівень глядачів, які по-іншому, ніж у нас, сприймають музику: там цінуються найтонші вібрації душі, які співак дарує своєму слухачеві», – якось розповідала Валентина Степова.

Валентина Степова виконувала головні партії у виставах: Дж. Pocciні «Севільський цирульник» (Розіна), В. А. Моцарта «Дон Жуан» (Церліна), Дж. Верді «Травіата» (Віолетта), Дж. Пуччіні «Богема» (Мюзетта), а також в оперетах Й. Штрауса «Кажан» (Адель) та I. Кальмана «Фіалка Монмартра» (Віолетта).

Виступала на відомих оперних сценах у багатьох країнах.

Нагадаємо, що Валентина Степова втратила чоловіка, який боровся з онкологією.

Додамо, що 12 червня відсвяткував ювілей знаний актор Олександр Задніпровський.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: