Співчуття Гітлеру, алкоголізм: що відомо про Ларс фон Трієра, який пошкодував росіян

Ларс фон Трієр звернувся до Путіна та Зеленського зі словами, що життя росіян теж важливі
фото з відкритих джерел

Трієр в інтерв'ю російській журналістці Ксенії Собчак розповів, що лікується від залежності

Учора, 23 серпня, відомий данський режисер Ларс фон Трієр, який бореться з хворобою Паркінсона та алкоголізмом, засудив рішення західних союзників про передачу Україні винищувачів F-16, оскільки це, на його думку, може призвести до загибелі росіян. Проте сам режисер неодноразово втрапляв у скандали через власні погляди, зокрема він підтримав нацизм, а також був звинувачений у домаганнях.

Режисер Ларс фон Трієр розкритикував прем'єрку Данії Метте Фредеріксен через рішення про передачу Україні винищувачів F-16. «До речі: пану Зеленському і пану Путіну, і не в останню чергу пані Фредеріксен (яка вчора, наче по вуха закохана, позувала в кабіні однієї з найстрашніших машин для вбивств сучасності, посміхаючись від вуха до вуха): «Життя росіян теж важливі!» З найкращими побажаннями, Ларс», – написав режисер.

Нацизм та співчуття до Гітлера

У 2011-му в Каннах режисер зізнався, що хотів бути євреєм, але вчасно зрозумів, що він нацист. Також він наголосив, що розуміє Адольфа Гітлера, який розпочав Другу світову війну, унаслідок якої загинули мільйони осіб.

«Я дійсно хотів бути євреєм, а потім зрозумів, що я, виявляється, нацист, тому що моя сім'я з Німеччини. Що своєю чергою також мене радує. Що я можу сказати? Я розумію Гітлера, але думаю, що він скоїв жахливі речі, звичайно ж. Але водночас я собі уявляю, як він сидів у бункері під кінець війни... Він не з тих, кого називають добрими людьми, але я багато чого розумію про нього, і трохи співчуваю. Але не подумайте, я не за Другу світову війну! І я не проти євреїв... Я, до речі, дуже навіть на стороні євреїв... Хоча ні, не дуже, тому що Ізраїль – справжня проблема, pain in the ass... Як же закінчити, вибратися з цієї пропозиції?.. Окей, я нацист», – сказав Ларс фон Трієр.

Каннський кінофестиваль оголосив режисера персоною нон ґрата.

Звинувачення у домаганнях

У 2017 році Трієр опинився в одному списку з продюсером Харві Вайнштейном та актором Кевіном Спейсі – усіх їх звинуватили у сексуальних домаганнях, але Ларс відбувся найлегше. Співачка Бьорк, яка знімалася у нього у фільмі «Танцююча у темряві», написала на своїй сторінці у Facebook без вказівки імені, що коли вона почала зніматися в кіно, їй стало зрозуміло, що «приниження та роль сексуально переслідуваної істоти тут (у кіноіндустрії) є нормою». За її словами, режисер та його помічники дозволяли собі сексуальні домагання.

Проте жодних юридичних наслідків у Ларса фон Трієра після цієї заяви не було. Навпаки, почалися нападки на співачку з боку продюсера режисера Петера Ольбека Йєнсена, який назвав жертвами себе та Трієра. 

До слова, у картинах данського режисера часто присутні відверті сцени, за що він неодноразово критикувався. Також свого часу на базі його кінокомпанії Zentropa існувала порностудія Puzzy Power, яка спеціалізувалася на фільмах для жінок, але цей задум не прижився.

Алкоголізм та тривожний розлад

Цього місяця культовий данський режисер, сценарист і актор Ларс фон Трієр заявив про те, що страждає на декілька хвороб, зокрема має проблеми з алкоголем та невротичну патологію. Таким чином він оголосив, що шукає собі подругу та музу. «Мені 67 років. У мене хвороба Паркінсона, ОКР (обсесивно-компульсивний розлад – характеризується розвитком нав'язливих думок, спогадів, рухів і дій, а також різноманітними патологічними страхами (фобіями) і контрольований алкоголізм. Коротше, якщо пощастить, у мене залишиться кілька пристойних фільмів», – заявив Ларс фон Трієр.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Bill.mrk.lars (@bill.mrk.lars)

Крім того, 2019 року Трієр в інтерв'ю російській журналістці Ксенії Собчак розповів, що лікується від алкоголізму та вживає препарати для підтримки здоров'я. «Я не показав вам своєї спальні, тому що не хотів, щоб ви побачили, скільки таблеток я вживаю. Я п'ю 14 різних ліків, це трохи допомагає тримати моїх демонів під замком», – заявив тоді він. Трієр зазначив, що використовував алкоголь як ліки й продовжує боротьбу із залежністю.

Ксенія Собчак у будинку Ларса фон Трієра
Ксенія Собчак у будинку Ларса фон Трієра
фото: скрін із відео

Попри гучні скандали, ім'я режисера вже вписано в історію світового кіно. Він є володарем понад 100 нагород і номінацій на кінофестивалях по всьому світу. Зокрема, він 8 разів був номінований на Золоту пальмову гілку на Каннському фестивалі та отримав її у 2000 році за стрічку «Та, що танцює в темряві».

Ларс фон Трієр – один з засновників чи не найпровокативнішого руху у сучасному кінематографі «Догма 95», у рамках якого він поставив фільм «Ідіоти» (1998), що викликав скандал через відверті порносцени. Також у фільмографії стрічки «Догвілль», «Антихрист», «Меланхолія», «Німфоманка» та «Дім, який побудував Джек».

Що стосується особистого життя, то Ларс фон Трієр був двічі одружений, у нього четверо дітей. Друга дружина пішла від режисера 2015 року після 18 років шлюбу, коли дізналася, що у нього є роман на стороні.

У 2002 році в режисера діагностували хворобу Паркінсона.

Нагадаємо, Ларс фон Трієр занепокоєний життями російських загарбників – культовий режисер вступився за росіян і звернувся до Зеленського.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: