Стеллі Захаровій – 60: цікаві факти про олімпійську чемпіонку

Олімпійська чемпіонка Стелла Захарова
фото з відкритих джерел

Свою першу перемогу легендарна українська гімнастка Стелла Захарова отримала 1976 року на Всесоюзній спартакіаді із багатоборства 

12 липня святкує свій день народження олімпійська чемпіонка Стелла Захарова. Майбутня спортсменка народилася в Одесі. У 1970 році її батьки відправили дівчину в секцію гімнастики. Через три роки родина переїхала до Кишинева, де місцева спортивна школа-інтернат мала фатальну зустріч маленької гімнастки з тренером Володимиром Куца, завдяки чому у 1976 роках 13-річна спортсменка вступила до молодіжної збірної СРСР.

Свою першу перемогу Стелла отримала 1976 року на Всесоюзній спартакіаді із багатоборства. Того самого року вона посіла друге місце в юнацькому чемпіонаті країни, виступаючи за спортивне товариство «Трудові резерви». В 1977–1978 роках Стелла Захарова отримала низку перемог у опорному стрибку та вільних вправах.

Стеллі Захаровій – 60: цікаві факти про олімпійську чемпіонку фото 1

Стелла Захарова стала першою жінкою, яка застосувала у вільних вправах три подвійні обернені стрибки перекидом. В 1978 році Стелла як перспективна спортсменка перейшла до спортивної школи Києва. На Кубку світу в Токіо (1979) 16-річна гімнастка перемогла у багатоборстві та брусах, а також завоювала срібну медаль на Чемпіонаті світу у США. В 1980 році Захарова продовжила свої успіхи, вигравши золото з командою на московській Олімпіаді й здобувши другий титул абсолютної чемпіонки на кубку світу. Після перемоги їй присвоїли звання Заслуженого майстра спорту СРСР. Того самого року спортсменка стала абсолютною чемпіонкою світу, виграла срібло у стрибках та бронзу – на брусах. Виявилося, що це пік її кар'єри, оскільки, починаючи з 1981 року, її виступи стали менш успішними. 

Чешки, в яких олімпійська чемпіонка Стелла Захарова виступала на XXІІ літніх Олімпійських іграх
Чешки, в яких олімпійська чемпіонка Стелла Захарова виступала на XXІІ літніх Олімпійських іграх

Після закінчення в 1985 році Київського державного інституту фізичної культури та спорту у спортивну гімнастику повернулась як суддя всесоюзної категорії, це сталося 1989 року. Проте того самого року залишила суддівство й разом із сім’єю переїхала до Швеції, де працювала у приватній спортивній школі. 1997 року повернулася в Україну. У 2000 році створила та очолила міжнародний благодійний фонд «Спорт і діти». Тоді ж заснувала щорічний міжнародний турнір зі спортивної гімнастики на Кубок Стелли Захарової. Цей конкурс став однією з найвизначніших та наймасштабніших щорічних подій у спортивному житті країни. Він відбувається у двох вікових групах: юніори та дорослі. Учасники змагаються у багатоборстві, командному змаганні та на загальний результат. 

Стеллі Захаровій – 60: цікаві факти про олімпійську чемпіонку фото 2

У 2016 році стала лауреатом Всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття» в номінації «Рейтинг».

Після завершення спортивної кар'єри у 1982 році Стелла Захарова вийшла заміж за футболіста команди «Динамо» Київ Віктора Хлуса. У подружжя народилися син і донька. В Україні проводиться щорічний «Кубок Стелли Захарової», названий на її честь.

Стеллі Захаровій – 60: цікаві факти про олімпійську чемпіонку фото 3

У 1983 у пари народився син Олег. У 1999 р. – донька Христина. В 1979, Стела виграла Кубок світу в Японії і стала срібним призером чемпіонату світу в Сполучених Штатах. 

Читайте також: Олімпійська чемпіонка Стелла Захарова: Для Бубки ми – біомаса

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: