«Харків без Лободи». Активістка розповіла про акцію протесту та поведінку співачки

Лобода запитала у активістки: «За 200 гривень стоїш?»
фото з відкритих джерел

Дарина Вдовенко прийшла на виступ з плакатом «Харків без Лободи»

На нещодавній концерт Світлани Лободи у Харкові активістка Дарина Вдовенко прийшла з плакатом «Харків без Лободи». Відео, на якому Лобода запитує в дівчини, хто їй за це заплатив, обурило користувачів соціальних мереж. Про це пише Суспільне Новини.

Журналісти поспілкувалися з Дариною та дізналися про її реакцію на Світлану Лободу.

Дарина розповіла, що про концерт вона дізналася з публікацій у Telegram-спільнотах міста. Акцію протесту вирішила влаштувати, щоб нагадати людям про минуле виконавиці, яка після вторгнення Росії в Україну у 2014 році продовжувала виступати в країні-агресорці.

«Я подумала, а якщо я там буду одна стояти? Так і було. Мене підтримували, але з плакатом я там стояла одна. І якось центр уваги був не лише на Лободі. Напевно, більше на мені, аніж на Лободі. Плакат намалювала за кілька хвилин перед тим, як вийти з дому», – згадує дівчина.

«На початку вторгнення Лобода казала, що «ми маленькі люди». Не казала, хто на кого напав, нічого незрозуміло. Це виглядало, як відбілювання. Але не думаю, що кількома концертами можна відбілити всю свою репутацію за роки», – вважає Дарина.

«Харків без Лободи». Активістка розповіла про акцію протесту та поведінку співачки фото 1

Активістка каже, що ще до появи Світлани Лободи біля фонтану деякі люди її підтримували й просили сфотографуватися.

«Але з часом почали підходити ті, які питали, а чому я тут стою, чому в мене це написано на плакаті. З часом таких людей ставало все більше. Була вербальна агресія. Насмішки: «За 200 гривень стоїш» і тому подібне. Щоб більше людей бачили, залізла на фонтан. Мене намагалася зняти з фонтану охорона Лободи», – розповідає активістка.

Лобода запитала Дарину у мікрофон: «Ну хто тебе прислав, хто тобі дав гроші?». Цей епізод відзняли відвідувачі концерту і виклали у соцмережі. Дарина говорить, була шокована через це запитання.

«І ще вона сказала якусь таку річ, там було щось про зазомбованість. Мені огидно стало. І посміялася з цього. Ну хто б міг подумати, що Лобода таке скаже. Люди, які стояли у перших рядах, звісно ж були за неї. Мене не підтримували. Казали, може я в інший кінець саду піду. Я на них не звертала уваги», – говорить дівчина.

За словами Дарини, підтримати її в той момент підійшла лише одна людина.

«Підійшов хлопець, до кінця стояв біля мене, на підтримку. Бо я стояла одна. Були також люди, які наприкінці кричали Лободі: «Ганьба!». Хтось намагався мене цькувати, хтось щось неприємне казав. Був гітарист, який вороже на мене дивився», – розповіла ініціаторка акції.

За три години після завершення концерту, коли користувачі соцмереж почали обурюватися реплікою Світлани Лободи до дівчини, на офіційній Instagram-сторінці виконавиці з'явився пост: «Дівчинка, яка простояла увесь час з плакатом «Харків без Лободи» – я пишаюся тобою. Ти маєш право на свою думку. Я поважаю це, бо теж добре знаю, що таке йти проти течії. На жаль, мою розмову з тобою вкотре намагаються зробити маніпуляційною. Мені шкода, якщо хтось вбачає у цьому зневагу. Знаю, що не ти. І бажаю тобі ніколи не втрачати сили духу».

Дарина прокоментувала допис. «Не було видно, що вона мною пишається, з розмови про гроші й за фамільярністю. Цього не було видно. Я маю право на свою думку, це правда. Але я не бачила, щоб вона це поважала. Не дуже вірю. Я бачила її вчинки та чула її слова в той момент. Якось так собі віриться. Вчинки зворотне показують», – розповіла активістка.

На думку Дарини, співачка не щира у цьому звернені до неї. Відповідати на цю публікацію юна активістка не хоче.

Згодом стало відомо, що 16-річну активістку підтримав волонтерський проєкт «Харків Залізобетон». Василь Рябко на сторінці в Facebook написав: «Преміювали залізобетонну дівчинку Даринку худі та футболкою. А лободу треба виполоти».

«Харків без Лободи». Активістка розповіла про акцію протесту та поведінку співачки фото 2

А в мережі з'явився мем з героями конфлікту.

«Харків без Лободи». Активістка розповіла про акцію протесту та поведінку співачки фото 3

Нагадаємо, що співачка Світлана Лобода, яка помітила російську агресію лише після повномасштабного вторгнення у 2022 році, погрожує українським активістам у Відні судовими позовами за те, що ті нагадали її про її позицію всі ці роки.

Світлана Лобода, яка до початку війни активно гастролювала в Росії, дала велике інтерв'ю російській журналістці Катерині Гордєєвій. В цій розмові співачка заявила, що дуже жалкує, що свого часу прийняла рішення їхати працювати в Росію, що не повернеться туди навіть за великі гонорари. Проте українці обурилися та розкритикували артистку. 

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: