Експрем'єр Нідерландів і його дружина померли в одну мить шляхом спільної евтаназії

Дріс ван Агт зі своєю дружиною, 1982 рік
фото з відкритих джерел

Політик прожив у шлюбі зі своєю коханою 70 років

Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Дріс ван Агт помер від евтаназії разом зі своєю дружиною Євгенією. Їм обом було по 93 роки. У країні зростає кількість пар, які обирають спільний кінець життя. Про це пише Guardian.

Смерть експремʼєра та його дружини розглядають як частину тенденції до «спільної евтаназії», яка зростає в Нідерландах. Попри те, що ця процедура для пар усе ще є рідкістю, вона вперше була помічена в огляді всіх випадків у 2020 році, коли 26 людей померли через евтаназію одночасно з їхніми партнерами. Ця цифра зросла до 32 наступного року та 58 – у 2022 році.

За даними нідерландських ЗМІ, ван Агт був прем’єр-міністром з 1977 року по 1982 рік. Після відходу з офіційних постів він продовжував брати активну участь у міжнародній політиці, зокрема у процесі врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту.

Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Дріс ван Агт
Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Дріс ван Агт
фото з відкритих джерел

Дружину, з якою політик прожив 70 років, називав упродовж цього часу «моя дівчинка». Вони хворіли й «не могли бути одне без одного», пишуть місцеві медіа. Ван Агт так і не оговтався повністю після крововиливу в мозок у 2019 році.

Дріс ван Агт разом із дружиною Євгенією
Дріс ван Агт разом із дружиною Євгенією
фото: РРЕ
Експрем'єр Нідерландів і його дружина померли в одну мить шляхом спільної евтаназії фото 1
фото з відкритих джерел

З 2002 року в Нідерландах евтаназія та допомога у самогубстві дозволені у шести випадках. Це, зокрема, нестерпні страждання, відсутність шансів на полегшення та тривале незалежне бажання смерті. Таке бажання мають підтвердити спеціалісти.

Зауважимо, евтаназія – припинення життя людини у швидкий та безболісний спосіб. Евтаназія – один зі способів позбавити життя невиліковно хвору людину, коли вона про це просить. Загалом є три способи, які дозволяють людині піти з життя раніше. Це евтаназія, ортаназія й самогубство, асистоване лікарем. Як правило, основна умова для них – невиліковна хвороба, що завдає людині страждань. 

Ортаназія – це коли лікар позбавляє пацієнта життя на прохання його офіційних опікунів, уповноважених осіб, батьків або суду. До ортаназії зазвичай вдаються тоді, коли людина в незворотній комі, а її життя підтримують спеціальні апарати.

Асистоване лікарем самогубство – найпоширеніший спосіб. Медфахівець лише дає пацієнту летальний препарат або виписує рецепт на нього, тобто він не вирішує долю людини замість неї й не позбавляє її життя власними руками. А от евтаназія передбачає, що лікар сам робить смертельну ін’єкцію. Асистоване самогубство легалізоване в більшій кількості країн саме через те, що лікар бере мінімальну участь у перериванні життя.

Додамо, що евтаназія наразі узаконена в Бельгії, Нідерландах, Колумбії, Канаді, Люксембурзі, Португалії, Іспанії та Австрії. У Швейцарії та в деяких штатах США такі процедури допускаються, але не узаконені.

Нагадаємо, минулого року відомий голлівудський актор Том Сайзмор помер у лікарні Святого Йосипа у Бербанку (штат Каліфорнія). В актора стався інсульт, викликаний розривом аневризми головного мозку, після чого він впав у кому. ЗМІ повідомили, що лікарі та родина Сайзмора прийняли рішення про проведення евтаназії, оскільки актор не мав шансів на одужання. Зірку відключили від апарату життєзабезпечення. За свою кар'єру Том Сайзмор знявся у понад 200 фільмах, серед яких «Врятувати рядового Раяна», «На гребені хвилі», «Природжені вбивці», «Бій» та інші.

Читайте також: Перший випадок евтаназії в Україні? У київському госпіталі військовий відмовився боротись за життя

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: