Учені видалили ВІЛ з інфікованих клітин – ВВС

ВІЛ-інфекція – це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини
фото: Getty Images

Експерт із вірусів з Інституту Френсіса Крика в Лондоні Джонатан Стой зазначає, що видалення ВІЛ із усіх інфікованих клітин – «надзвичайно складне завдання»

Вченим з університету Амстердама успішно вдалося видалити Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) з інфікованих клітин. Для цього вони використали метод редагування геному Crispr. Про це повідомляє BBC.

Crispr діє як ножиці, відрізаючи ДНК на молекулярному рівні, тому може видалити «погані» фрагменти

Вчені заявили, що необхідні додаткові дослідження, які дозволять підтвердити, що це ефективно та безпечно. Водночас сподіваються, що в майбутньому вдасться повністю позбавити організм вірусу.

Видання зазначає, що існуючі методи лікування можуть зупинити ВІЛ, але не знищити його. Разом з тим, вчені визнають, що їхнє дослідження є лише «доказом концепції» і не зможе перетворитися на реальні ліки найближчим часом.

ВІЛ-інфекція – це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини. Вірус вражає імунну систему, порушує захисні функції організму та поступово робить його беззахисним перед іншими інфекціями та захворюваннями. Більшості людей з ВІЛ потрібна довічна антиретровірусна терапія. Якщо вони перестануть приймати ці препарати, сплячий вірус може прокинутися.

Інша компанія Excision BioTherapeuticsі також намагалася експериментувати з Crispr у боротьбі проти ВІЛ. Вона заявила, що у добровольців через 48 тижнів немає жодних побічних ефектів.

Експерт із вірусів з Інституту Френсіса Крика в Лондоні Джонатан Стой зазначає, що видалення ВІЛ із усіх інфікованих клітин – «надзвичайно складне завдання».

«Нецільові ефекти лікування із можливими довгостроковими побічними ефектами залишаються проблемою. Тому здається ймовірним, що мине багато років, перш ніж будь-яка подібна терапія на основі Crispr стане рутинною – навіть якщо припустити, що її ефективність може бути доведена», – сказав Джонатан Стой.

Більшості людей з ВІЛ потрібна довічна антиретровірусна терапія. Якщо вони перестануть приймати ці препарати, сплячий вірус може прокинутися.

Нагадаємо, що у липні 2023 року в Україні офіційно зареєстровано 940 нових випадків ВІЛ-інфекції та 1 362 випадки туберкульозу. 

Читайте також: Мобілізація з ВІЛ, туберкульозом та гепатитом: де служитимуть із такими хворобами

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: