У Китаї виявлено загадковий вірус-мутант. Які його симптоми

Лікарні у Китаї переповнені хворими дітьми
фото: France24

Нова «таємнича епідемія» є особливо небезпечною для дітей. За повідомленнями ЗМІ Китаю, багато лікарняних палат переповнені

Китайські лікарні переповнені дітьми, зараженими пневмонією невідомого походження. Про це повідомила велика система громадського спостереження ProMED, яка відстежує спалахи захворювань людей та тварин у всьому світі. Основні симптоми захворювання: висока температура, озноб, але сильного кашлю немає. 

ProMED на минулому тижні опублікувала інформацію із докладним описом зареєстрованої епідемії «недіагностованої пневмонії» у дітей у Китаї, підозрюючи, що спалах викликає невідомий патоген. Після цього Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) звернулася до керівництва КНР із проханням надати інформацію про те, що відбувається.

Китайська влада заявила: множинні респіраторні патогени, такі як вірус грипу, RSV, SARS-CoV-2, що викликає Covid-19, влаштували епідемію по всій країні. У ВООЗ наголосили, що перебувають у тісному контакті з Пекіном з цього питання.

Виконувач обов’язків директора департаменту ВООЗ з питань готовності до епідемій і пандемій і запобігання Марія Ван Керкхове сказала, що зростання кількості випадків відповідає тому, «з чим більшість країн мали справу рік-два тому».

Нова «таємнича епідемія» є особливо небезпечною для дітей. За повідомленнями ЗМІ Китаю, багато лікарняних палат переповнені. У вівторок газета Global Times написала, що дитяча лікарня Пекіна приймає до 9378 пацієнтів на день і працює на повну потужність протягом останніх двох місяців. Також повідомляється, що амбулаторні клініки, педіатричні клініки та респіраторні відділення в кількох лікарнях Пекіна були вщент забиті щонайменше на сім наступних днів.

Як пише The Guardian, сплеск респіраторних захворювань у Китаї, особливо помітний у педіатричних відділеннях міських лікарень, тоді як влада закликала до спокою, пояснюючи це хвилею захворювань після карантину.

«Ми також нагадуємо всім дотримуватися гігієнічних звичок носіння масок, частого провітрювання та миття рук, і заохочуємо такі ключові групи, як люди похилого віку та молодь, активно отримувати відповідні вакцини», – сказав керівник відділу програми імунізації Китаю Ван Хуацін. «Ті, хто може вакцинуватися, мають зробити все можливе, щоб зробити щеплення, щоб запобігти виникненню інфекційних захворювань».

За непідтвердженими даними, у Китаї госпіталізують щодня понад сім тисяч людей. Найбільша кількість хворих відмічена у північних провінціях країни. У Пекіні та Ляоніні лікарні переповнені, а в школах скасували заняття через зараження як учнів, так і вчителів. Основні симптоми захворювання: висока температура, озноб, утворення вузликів у легенях, але сильного кашлю немає.

За словами професора інституту генетики Каліфорнійського університету Франсуа Баллу, захворювання могло бути спричинене різними респіраторними патогенами, такими як РСВ чи грип. Або бактерією Mycoplasma pneumoniae, яка накопичується в легенях, викликає запалення або трахеобронхіт та атипову пневмонію. Влада Піднебесної намагається згладити ситуацію, щоб не почалася паніка. Сі Цзіньпін наказав якнайшвидше розібратися в походження вірусу, щоб зменшити масштаб епідемії.

Але причина може бути і в іншому. Китай був однією з останніх країн, які зняли обмеження, коли в січні офіційно припинили політику нульового зараження Covid-19. Інші країни спостерігали сплески респіраторних захворювань після закінчення обмежень Covid-19.

«Цей феномен хвиль виходу респіраторних інфекцій з карантину іноді називають боргом імунітету. Оскільки в Китаї карантин тривав набагато довше та суворіше, ніж у будь-якій іншій країні на Землі, передбачалося, що ці хвилі виходу з карантину можуть бути значними в Китаї», – сказав професор Франсуа Баллу з Університетського коледжу Лондона.

Деякі сусідні країни висловили занепокоєння через відсутність прозорості китайського уряду щодо попередніх спалахів, зокрема Covid-19. Уряди низки країн уважно стежать за спалахом, зокрема на Тайвані.

Нагадаємо, в Україні вже зафіксовано 13 штамів коронавірусу. Епідемічна ситуація погіршується з настанням зимию. Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в ефірі телемарафону.  Кузін зазначив, що серед усіх випадків захворюваності на коронавірус та грип майже 50% госпіталізацій, серед яких багато дітей. Крім того, на заході та півночі України фіксують перевищення епідемічного порогу.

Читайте також: У Києві зріс рівень захворюваності на Covid-19

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: