Китайським вченим вперше вдалося вилікувати пацієнта з діабетом – ЗМІ

Лікування полягає у створенні штучних клітин підшлункової залози, які виробляють інсулін та контролюють рівень цукру в крові
фото ілюстративне

Вченим вдалося вилікувати чоловіка, який страждав на діабет 2 типу протягом 25 років

Китайські вчені розробили терапію, яка допомогла вилікувати 59-річного пацієнта, який протягом 25 років страждав на діабет 2 типу. У цьому їм допомогла трансплантація стовбурових клітин, пише видання Daily Mail із посиланням на статтю вчених у журналі Cell Discovery.

Експериментальне лікування складається зі створення штучної версії клітин підшлункової залози, які виробляють інсулін та контролюють рівень цукру в крові. Пацієнт страждав на діабет 2 типу протягом 25 років, і його стан тільки погіршувався. У чоловіка був високий ризик смертельних ускладнень і він потребував кількох ін'єкцій інсуліну щодня, щоб не допустити діабетичної коми.

Для того, щоб привести пацієнта в стан ремісії були використані стовбурові клітини, які є клітинами «чистого листа». Їх можна перепрограмувати в різні типи клітин, які необхідні організму для функціонування, наприклад, тканини мозку, м'язів, нирок або навіть підшлункової залози.

Китайські лікарі використали новий хімічний коктейль, який дозволяє перетворити стовбурові клітини пацієнта на клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Він повідомляє організму, коли потрібно отримувати цукор із їжі для отримання енергії.

Як відомо, у діабетиків підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну для регулювання рівня цукру на крові. Надто багато або надто мало цукру в ній може призвести до пошкодження нервів, нирок, серцевих захворювань та інших порушень здоров'я.

Дослідники припустили, що якщо імплантувати нові, вирощені в лабораторії клітини, здатні виробляти інсулін, пацієнт може знову почати виробляти свій власний. Припущення виявилося вірним – у 2021 році було проведено новаторську трансплантацію стовбурових клітин, і з 2022 року пацієнт не приймає ліків.

Вчені зазначають, що їхній метод ще доведеться перевірити на більшій кількості людей. Вони припускають, що метод працюватиме лише для лікування діабету другого типу. Діабетикам першого типу, підшлункова залоза яких піддається впливу з боку імунної системи, може бути важче використовувати це лікування, оскільки їхня імунна система може відхиляти імплантовані клітини.

Читайте також: Лікарі розповіли, який напій може знизити ризик розвитку діабету

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: