Пухнаста, мов цукрова вата: науковці виявили величезну планету

Вчені виявили надзвичайно легку планету
фото: Science Alert

Відкриття цієї рідкісної планети може принести нові знання про еволюцію планет

На відстані 1232 світлових років від Землі, вчені виявили дивовижну екзопланету WASP-193b, яка відрізняється неймовірною низькою щільністю, нагадуючи текстуру цукрової вати. Про це пише Science Alert.

Відкриття цієї рідкісної планети може принести нові знання про еволюцію планет. Дослідження провів астроном Халід Баркаух з Університету Льєжа в Бельгії, який наголошує на значущості таких відкриттів для науки.

Для вивчення розвитку планетних систем допомагають газові гіганти, розташовані поблизу своїх зірок. Вони могли сформуватися в іншому місці та мігрувати всередину.

WASP-193b – це екзопланета, що обертається навколо сонцеподібної зірки під назвою WASP-193. Ця зірка приблизно в 1,1 рази більша за масу та в 1,2 рази більше за радіус Сонця, і дуже близька до Сонця за температурою та віком. Але WASP-193b обертається навколо своєї зірки ближче, ніж будь-яка з планет Сонячної системи: вона обертається кожні 6,25 дня.
Пухнаста, мов цукрова вата: науковці виявили величезну планету фото 1
фото: Science Alert

Недавні дослідження показали, що WASP-193b, екзопланета, знаходиться на дуже близькій орбіті навколо своєї зірки, здійснюючи повний оберт кожні 6,25 днів.

Вчені, вивчаючи зміни у світлі, що випромінює зірка, коли WASP-193b перетинає її диск, змогли визначити радіус та масу цієї таємничої планети. Виявилось, що радіус WASP-193b перевищує радіус Юпітера в 1,46 разів, а маса є дуже невеликою - всього в 0,139 разів перевищує масу Юпітера.

Дослідники вивели щільність екзопланети: 0,059 грама на кубічний сантиметр. Земля має щільність 5,51 грама на кубічний сантиметр. Щільність Юпітера становить 1,33 грама на кубічний сантиметр, що має сенс – на ньому багато хмар.

А цукрова вата має щільність 0,05 грама на кубічний сантиметр. Таких світів загалом дуже мало. Наразі вчені хочуть дізнатися, як близькість до зірки впливає на атмосферу планети, яка може легко випаруватися під дією спеки й космічного вітру.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: