У Венеції покажуть стрічку про хлопчика, який живе у харківському метро

Кадр із фільму «Фотофобія»
Пресслужба «Артхаус Трафік»

У програмі цьогорічного Венеційського кінофестивалю Україну представить стрічка «Фотофобія» режисерів Івана Остроховського і Павола Пекарчика

Фільм «Фотофобія» розповідає про 12-річного Нікі, який живе на станції харківського метро разом зі своєю родиною. Тут вони ховаються від страшної війни, що вирує надворі.

Для сім'ї головного героя денне світло – синонім смертельної небезпеки, тому хлопчику не дозволяють виходити назовні.

Блукаючи покинутими вагонами й заповненими платформами, Нікі зустрічає 11-річну Віку, після чого перед ним відкривається новий світ. Коли їх зв’язок зміцнюється, діти знаходять сміливість відчути сонце на своїх обличчях.

«Коли ми приїхали в Україну з гуманітарною допомогою навесні 2022 року та влаштувалися жити поряд із біженцями в метро, ми зрозуміли, що погляд світу буде на лінії фронту. Ось чому ми вирішили знайти щось наближене до «звичайного життя», і зберегти його в міру наших здібностей: знайти момент справжньої людяності під час нищівного жаху», – розповіли режисери Іван Остроховський і Павол Пекарчик.

Як відомо, до «Фотофобії» режисери вже працювали разом. У 2013 році вони дебютували у кіно зі своїм повнометражним документальним фільмом «Оксамитові терористи», який зняли разом з Петером Керекешем. Тоді стрічка отримала премію Tagesspiegel Readers’ Award на форумі Берлінале.

Також сольним дебютом Павола Пекарчика стала стрічка «Тихі дні» (2019), що була представлена у конкурсній програмі «Схід від Заходу» МКФ у Карлових Варах. В той самий час Остроховський створив повнометражний фільм «Коза» (2015) та представив його на форумі Берлінале.

Світова прем’єра другого повнометражного фільму Івана Остроховського «Слуги» (2020) відбулася на конкурсі «Зустрічі» Берлінале. Він також є співавтором сценарію українсько-чесько-словацького фільму «Цензорка» (2021), який отримав премію «Горизонти» за найкращий сценарій на Венеційському МКФ 2021 року.

Нагадаємо, що на Netflix вийшов трейлер майбутнього серіалу про скандальний суд Джонні Деппа та Ембер Герд. Документальний серіал буде доступний до перегляду вже 16 серпня. Творці шоу спробують розкрити, що саме трапилося між Джонні та Ембер.

Також ми писали, що фільм «Барбі» у перший вікенд встановив історичний рекорд. У всьому світі дебют Барбі зібрав 337 мільйонів доларів. Продажі квитків на перші вихідні фільму з Марго Роббі та Раяном Гослінгом у головних ролях перевищили продажі квитків на прем’єрні вихідні блокбастера «Брати Супер Маріо».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: