Зірка «Довбуша» пояснив, як мова допомагає виграти війну

Гнатковський: «Люди, які не навчать дітей української мови передадуть війну у спадок своїм дітям»
фото з відкритих джерел

Як наголосив актор, на відміну від українців мова для росіян «завжди на часі»

Зірка «Довбуша», актор Олексій Гнатковський пояснив, чому українська мова та культура важлива під час війни. Про це він сказав в інтерв'ю журналістці Аліні Доротюк.

Як наголосив актор, на відміну від українців мова для росіян «завжди на часі».

«Перше, що вони роблять, заходячи в наші міста, які окуповують – спалюють бібліотеки. Коли одна країна окуповує іншу країну, не танки заїжджають. Спочатку заїжджає балет, телебачення, музика, заходить культура, мова. Спочатку заходить мова, вона робить плацдарм для танків, а потім йдуть танки захищати те, що вони посіяли», – каже Гнатковський.

Актор пригадав Розстріляне відродження – українських митців, яких знищили росіяни в 1930-х роках.

«Люди плачуть навколо пам’ятників Булгакову… Бл*ть, а ви знаєте, хто такий Лесь Курбас? А Куліш? А Майк Йогансен? А Валер'ян Підмогильний? А Михайль Семенко? Не знаєте? А знаєте, чому ви не знаєте, хто це такі? Тому що їх розстріляли росіяни в 30-х роках. Розстріляне відродження. Хвильовий… Вони взяли всю українську культуру, всю: письменників, художників, театралів, всіх митців, кобзарів, і вистріляли в Сандармох».

Увага! Відео містить нецензурну лексику!

Зірка «Довбуша» вважає, що мова «сильніша за всі танки та ракети».

«Через це цей час і настав. І якщо не зараз, то ті люди, які не навчать дітей української мови вони передадуть війну у спадок своїм дітям. І потім їхні діти будуть казати, «ой, бл*ть, не на часі».

Нагадаємо, ексдепутатка, мовознавиця Ірина Фаріон вважає, що розмовляти українською мовою у війську мають усі, адже це питання дисципліни. «Нарід. Бидломаса має припадок від моєї правди про ухилянтів та москворотих биків, що ганьблять ЗСУ. Гражданє досі не вивчили, що мова ЗСУ – українська, ст. 29. Дякую всім ненависникам. Ви сміття, яке вигребемо з країни неминуче. Інакше війна буде вічно. С*ки і далі служать Путіну. Він вам, бидло, аплодує. А нам своє робити», – написала мовознавиця.

До слова, директор Інституту української мови, професор Павло Гриценко вважає, що в Україні виникла ситуація постколоніального глибинного мовного синдрому, а українську мову потрібно очистити від нашарування росіянізмів та англіцизмів.

Читайте також: Професор Павло Гриценко: У тих, хто працює проти української мови, змінилася тактика

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: