Залужний та Міллі: ЗМІ розповіли про історію дружніх стосунків генералів

Валерій Залужний та Марк Міллі
фото колаж

Відносини між Міллі та Залужним виявлялися то дружніми, то напруженими у різні моменти

ЗМІ розповіли про стосунки між головнокомандувачем Збройних сил Валерієм Залужним та главою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, які під час спільної роботи перетворилися на дружбу. Про це інформує  Washington Post.

Незабаром після російського вторгнення Залужний обговорив з Міллі боротьбу своєї країни за виживання: За словами українського генерала, Україна мала лише кілька функціонуючих літаків і дуже потребувала допомоги Заходу.

У кінці розмови, за словами Залужного, він «відчував, що розмовляв сам з собою». Він повністю припинив спілкування з Міллі на тиждень.

«Чесно кажучи, через свою молодість і дурість, я визнаю, що це була моя помилка. Це була справжня катастрофа», – цитує джерело Залужного.

ЗМІ пишуть, що з цього моменту розпочалися «вирішальні та складні стосунки» між двома військовими керівниками, які зрештою особисто наблизилися.

Залужний, який на момент нападу Росії перебував на найвищій посаді в Україні менше рок, вказав, що він став покладатися на Міллі у питаннях стратегії та постачання зброї, яка, на його думку, була необхідною для українських військ.

«Проте ці відносини, так само як і загалом ширші зв'язки між Вашингтоном і Києвом під час війни, залишалися напруженими», – йдеться у повідомленні.

Видання пише, що протягом 19 місяців Залужний і Міллі годинами обговорювали розвиток подій на полі бою в регулярних телефонних розмовах.

Також варто відзначити, що регулярні жартівливі зауваження Міллі щодо віку Залужного стали свого роду внутрішнім гумором, що свідчить про комфорт у їхньому спілкуванні, який український генерал почав відчувати у компанії Міллі.

Міллі легко сприймав відмінності у їхніх поглядах, повідомляють журналісти. «Він – людина», – нагадував він у нещодавньому інтерв'ю The Post.

«Його країну окупували сотні тисяч російських військових. ... Він був притиснутий до стіни. Рівень стресу був дуже високий. Те, що хтось дещо роздратований, є абсолютно нормальним», – додав він. 

Проте відносини між Міллі та Залужним виявлялися то дружніми, то напруженими у різні моменти.

Вони спілкувалися через захищену лінію за допомогою перекладача, і загалом кожна бесіда мала схожий формат.

Залужний давав Міллі свою оцінку того, що відбувалося на полі бою. Міллі відповідав та надавав інформацію з американської розвідки. Потім обговорювали ресурси: яке сприятливе майбутнє можна прогнозувати для України протягом 30, 60 або 90 днів? Як Вашингтон може надати допомогу?

Було багато обговорень та відмінностей у поглядах.

«Ми завжди мали свої сперечання», – сказав Залужний. Проте ці розбіжності зберігали взаємну повагу.

У одній з розмов, що відбулася невдовзі перед вторгненням Путіна, Міллі перейшов від професійних питань до особистих. Він запитав Залужного, де буде його сім'я, поки той керуватиме українськими військами в разі масованої атаки з боку росіян.

Залужний розповів, що його дружина Олена та діти залишаться в Києві. Одна з його дочок, яка має медичну освіту, буде надавати допомогу пораненим, а інша служитиме в армії.

«Ми будемо боротися і вмирати в Києві, якщо це буде потрібно», – відповів Залужний.

«Тоді я сказав: «Вау. Ці хлопці – серйозні хлопці. А він для мене просто представник українського народу. І він повністю відданий захисту своєї країни», – цитує видання слова Міллі.

Журналісти також пригадали першу особисту зустріч Залужного і Міллі відбулася на польсько-українському кордоні на початку цього року.

Вони провели кілька годин, вивчаючи карти із зображенням поля бою і обговорюючи контрнаступальні плани Залужного. Зустріч була професійною і продуктивною, але через кілька місяців Залужний пошкодував, що вона була такою формальною.

«Тепер я розумію, що його тут не буде найближчим часом. Ця людина заслуговувала на те, щоб я вчинив по-іншому», – цитує джерело слова Залужного.

Залужний сказав, що Міллі запросив відвідати його після війни та запропонував допомогти українському генералу здобути почесний ступінь у Військовій академії США.

Залужний пообіцяв Міллі, що Генеральний штаб України на знак подяки встановить його погруддя на своїй території.

Читайте також: Міллі йде з посади і представив Залужному свого наступника

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: