Тиждень був на глибині 1280 метрів. У Туреччині дивом врятувався спелеолог

Рятувальники з багатьох країн допомогли американцю піднятись на поверхню
фото: WashingtonPost

Рятували спелеолога із печери 160 фахівців із Болгарії, Хорватії, Угорщини, Італії, Польщі, Туреччини та США

Американський спелеолог Марк Дікі більш ніж на тиждень застряг у печері в Туреччині на глибині більше тисячі метрів. Але його його витягли з печери живим після безпрецедентної рятувальної операції. Про це пише The Washington Post.

Дікі – досвідчений спелеолог, який 10 років працював у США інструктором комісії з порятунку у печерах. Він брав участь у низці рятувальних операцій та експедицій. Але під час спуску в турецьку печеру Морка глибиною 1280 метрів сталася надзвичайна ситуація – у Діки почалася шлунково-кишкова кровотеча, яка поставила життя фахівця під загрозу.

Це сталося, коли він був на глибині 1120 метрів під поверхнею. Через хворобу Дікі не зміг піднятися самостійно. 2 вересня колеги Дікі повідомили місцевих рятувальників про інцидент. Ті передали інформацію Європейській асоціації порятунку із печер 2 вересня. Тоді розпочалася велика міжнародна рятувальна операція із залученням понад 160 фахівців із Болгарії, Хорватії, Угорщини, Італії, Польщі, Туреччини та США.

На глибині близько 1 тисячі метрів Дікі потрапив до табору під землею, де лікарі зробили йому переливання крові. Підйом сюди зайняв у досвідченого спелеолога близько 15 години.

Після цього почався підйом на поверхню. Дікі вдалося підняти на поверхню за 57 годин. Близько 00:37 у вівторок Марка вивели з печери, за годину вертоліт забрав його до шпиталю.

«Це сталося вперше. … Дивно знову опинитися над землею. Я був під землею набагато довше, ніж очікувалося», – сказав врятований чоловік журналістам та друзям, які зустріли його на поверхні. Він погодився з рятувальниками, які казали, що цей узвіз має бути його останнім. Наразі чоловік відновлюється у лікарні. У соцмережах він розповів про свій порятунок та подякував усім причетним.

«Я вийшов із печери і перебуваю у відділенні інтенсивної терапії. Це був жахливий досвід, я був найближчий до смерті ніж будь-коли. Я щиро ціную всіх людей, які брали участь як у порятунку мого життя, так і в тому, що допомогли мені вибратися з такої глибини», – написав він.

Нагадаємо, українського офіцера, старшого помічника капітана контейнеровоза MSC Nadriely, врятували майже через добу після того, як він випав за борт біля узбережжя Туреччини.  Про це пише профільний сайт Maritime Bulletin. Момент порятунку українця порапив на відео.

Читайте також: Жінка провела 500 днів у печері і не хотіла звідти виходити (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: