Стало відомо чому уламки «Титаніка» вдалось знайти лише через 73 роки

«Титанік» затонув у квітні 1912 року
фото з відкритих джерел

Через відсутність належних технологій одразу після затоплення «Титаніка» неможливо було підняти уламки

Точне місцеперебування знаменитого «Титаніка», який затонув у квітні 1912 року, десятиліттями залишалося загадкою для дослідників. Про це повідомляє Business Insider.

Через відсутність належних технологій одразу після затоплення «Титаніка» неможливо було підняти уламки та тіла тих, хто загинув разом з кораблем. Залишки перебували на великій глибині.

У 1985 році було знайдено корабель у рамках таємної місії. Баллард разом з французьким океанографом Жан-Луї Мішелем брали участь у секретній операції з пошуку уламків двох атомних підводних човнів – USS Scorpion і USS Thresher.

USS Thresher затонув у квітні 1963 року, а USS Scorpion через два роки, у травні 1965 року. Ці кораблі були єдиними втратами атомних підводних човнів ВМС США. Ніхто не знав, поки дані місії не були розсекречені, і Баллард поділився всією правдою в інтерв'ю.

Баллард сказав, що вперше зустрівся з представниками ВМС у 1982 році. Тоді він шукав фінансування для нового типу підводного апарату, який міг би допомогти знайти «Титанік». Флот погодився надати фінансування за умови, що, пристрій передбачається використовувати в секретному проєкті з пошуку затонулих підводних човнів.  

Зауважимо, що основною метою місії був пошук підводних човнів, тому пошуки «Титаніка» відклали на потім. Балларду також доручили визначити, чи атомні підводні човни були пошкоджені внаслідок радянської атаки.

Під час 12-денних пошуків Баллард знайшов і підводний човен і «Титанік». Він припустив, що якби корабель розламався навпіл, уламки залишили б слід на морському дні. І його прогноз виявився вірним.  

Військові боялися, що оприлюднення завадить місії Балларда та Мішеля. Однак коли стало відомо про місце затоплення Титаніка, мало хто сумнівався, чому до цього залучилися військові. «Флот США ніколи не сподівався, що я відшукаю «Титанік», і коли це сталося, їх хвилювала можливість скандалу. Але загальний інтерес до «Титаніка» був настільки великий, що навіть не викликав запитань про участь військових», – зізнався Баллард.

Дослідження також підтвердило, що не було жодних ознак радянської атаки, яка могла б потопити підводні човни. 

Читайте також: Режисер «Титаніка» розповів, чи справді зніматиме серіал про затонулий батискаф

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: