Шеф турбує у вихідні? Австралія посилює відповільність роботодавців

Австралійські політики погодили так зване право на відключення, яке стане законом, коли досягнуть угоди щодо ширшого пакета змін у трудових відносинах
фото з відкритих джерел

Зазначається, що подібні закони вже діють у Франції, Іспанії та інших країнах Європейського Союзу

В Австралії працівникам планують дозволити ігнорувати дзвінки та повідомлення роботодавців у неробочий час: керівництво, яке порушуватиме це правило, буде оштрафоване. Про це повідомляє Reuters. 

Вказано, що відповідний законопроєкт представлять у парламенті цього тижня. Він стане частиною низки змін до законодавства про трудові відносини, яке покликане захистити права працівників і відновити баланс між роботою та особистим життям. 

«Людину, якій не платять за роботу 24 години на добу, не можуть карати за те, що вона не в мережі й не доступна 24 години на добу», – наголосив прем’єр-міністр країни Ентоні Албанізі.

Проте зазначається, що обґрунтованість повідомлень підлеглим залежатиме від контексту. Наприклад, лікарі «швидкої» або працівники інших сфер, які повинні бути доступними в різний час доби, навряд чи будуть захищені цим законом.

Більшість сенаторів уже заявили про підтримку цього законопроєкту, так як австралійці щороку в середньому працюють шість тижнів без оплати за понаднормову роботу. Це більш ніж 60,1 мільярда доларів невиплаченої заробітної плати.

Законопроєкт включає й інші важливі положення — чіткий шлях від тимчасової до постійної роботи, а ще мінімальні стандарти для тимчасових працівників та водіїв вантажівок. Проте деякі політики, групи роботодавців та корпоративні лідери попередили, що «право на відключення» працівників підірве рух до гнучкого графіка роботи, а також вплине на конкурентоспроможність.

Також представники Торгово-промислової палати Австралії та Ділової ради Австралії з критикою сприйняли цю ініціативу, оскільки «проблеми слід вирішувати на робочому місці», а це лише «додасть ускладнень та збільшить ризик судового розгляду».

Зазначається, що подібні закони вже діють у Франції, Іспанії та інших країнах Європейського Союзу.

Нагадаємо, Австралія направила Україні нову партію бронемашин Bushmaster. Посол Австралії в Україні зазначив, що Австралія пишається визнанням Bushmaster серед ключової військової допомоги, наданої Україні.

Раніше Австралія пояснила, чому утилізують гелікоптери Taipan, які просила Україна.

Читайте також: Зарплати, вимоги та конкуренція зростають. Аналіз ринку праці в Україні за січень 2024 року

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: