Сергій Жадан повідомив про смерть своєї тітки, поетеси Олександри Ковальової

Збірки Ковальової публікувалися в перекладах англійською, молдавською та німецькою мовами
фото: Національна спілка письменників України

Українська поетка, перекладачка, громадська діячка Олександра Ковальова пішла з життя у віці 75 років

Поет, музикант і військовослужбовець 13 бригади НГУ Хартія Сергій Жадан повідомив про горе у його родині. Поет розповів, що не стало його тітки – поетеси Олександри Ковальової.

«Сьогодні вночі померла Олександра Ковальова – українська поетка, перекладачка, педагог, громадська діячка», – написав у Facebook Сергій Жадан.

Олександра Прокопівна Ковальова пішла з життя у віці 75 років. Вона мала кілька творчих псевдонімів – Олеся Шепітько, Алекс Шмідт, Сандра Флюстерлінґ. 

Що відомо про Олександру Ковальову

Олександра Прокопівна Ковальова народилася 28 листопада 1948 року в Луганській області. Закінчила факультет іноземних мов Харківського державного університету. Кандидат філологічних наук, доцент факультету іноземної філології Харківського національного педагогічного університету.

Олександра Ковальова – кандидатка філологічних наук, доцентка факультету іноземної філології Харківського Національного педагогічного університету.

Збірки Ковальової публікувалися в перекладах англійською, молдавською та німецькою мовами.

Олександра Ковальова є авторкою поетичних збірок: «Степові озера», «Обрії», «На два голоси», «На два голоси» (українською та німецькою мовами, у співавторстві з Наду Шмідт), «Абетка доброти» (книга для дітей), «Осіння проща», «Ходім туди, де спить трава» (українською, англійською, німецькою мовами, у співавторстві з Ольгою Тільною), а також книг прози «Триблаженне дерево», «Овлур та інші повісті».

Олександра Ковальова написала понад 50 статей з питань літератури в періодиці та літературно-художніх збірках. Упорядник та перекладач 10 поетичних антологій (в тому числі харківської та нюрнберзької поезії).

Займалась перекладами з німецької таких творів: П.П.Віплінгер «Знаки життя»; Вальтер Загорка «Листи Ромео»; Манфред Шваб «Поміж літом і зимою», а також поетичні антології «Потік», «Жіночі голоси», «Блакить».

Поетеса отримала наступні літературні премії та нагороди: стипендія міста Нюрнберга (2000), премія ім. Костя Гордієнка (2008), Харківська обласна премія ім. О. Масельського (2010), премія журналу «Березіль» (1996, 2008, 2011). 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: