Династія на династію? Конфлікт у театрі Франка виплеснувся на публіку

Анатолій Хостікоєв (ліворуч) працює у театрі Франка з 1980 року, Дмитро Богомазов (праворуч) – з 2017-го
фото: glavcom.ua

«Прийшов на все готове»: провідний актор театру Франка Хостікоєв розкритикував режисера Богомазова

Народний артист, зірка кіно та театру Анатолій Хостікоєв публічно висловив свої претензії колезі Дмитру Богомазову – театральному режисеру й також Народному артисту. Обидва діячі культури працюють у Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка. Хостікоєв 25 серпня написав обурливий коментар під дописом сина Богомазова – Петра, який також трудиться у театрі художником-модельєром.

Петро Богомазов опублікував пост з посиланням на інтервʼю свого батька, яке вийшло на радіо «Культура». У коментарях до цього допису відомий телепродюсер та актор Олексій Гончаренко зауважив, що Дмитро Богомазов за кілька років роботи у театрі Франка «зробив найкращий театр України» на сьогодні. У відповідь Анатолій Хостікоєв написав коментар, сповнений обурення.

Династія на династію? Конфлікт у театрі Франка виплеснувся на публіку фото 1

Актор брутально висловився на адресу режисера, який фактично є  його керівником вже майже шість років. «Що за ХУ&НЯ!!! Це він прийшов у найкращий театр України, до того ж на все готове… Не краще було б разом зі своїми студентами підтримати рідний театр на Лівому березі… на згадку свого вчителя Е. Митницького!!! Слабак!!!» – написав Хостікоєв.

Династія на династію? Конфлікт у театрі Франка виплеснувся на публіку фото 2

Зауважимо, що раніше Дмитро Богомазов працював у театрі драми та комедії на Лівому березі, проте перейшов у театр Франка, який вважаєть головною театральною сценою країни. У жовтні 2017 року комісія на кадровому конкурсі підтримала його кандидатуру одностайно. Богомазов і раніше ставив на сцені франківців спектаклі, режисера добре знали актори та керівництво театру. У ексклюзивному інтервʼю «Главкому» після призначення режисер зазначав: «Мені це стало цікаво. У моєму віці треба, або за щось велике братися, щоб це було справою життя, або просто робити вистави. Я відчував – або зараз, або далі мені вже буде лінь. Те що я зараз роблю, дуже відрізняється від того, що я робив раніше. Був час, коли я керував маленьким театром, але маленький театр – це зовсім інше. Великий театр потребує більше уваги, це зовсім інший рівень відповідальності».

Дмитро Богомазов почав працювати у театрі Франка у 2017 році
Дмитро Богомазов почав працювати у театрі Франка у 2017 році
фото: glavcom.ua

Спочатку це призначення колектив зустрів спокійно. Проте тепер конфлікт, який вдавалося тримати у межах театру, вийшов назовні. Як підтвердили «Главкому» джерела у театрі, акторська династія Сумська-Хостікоєв (окрім Хостікоєва, у театрі працюють його дружина, Народна артистка Наталія Сумська та син подружжя – актор В'ячеслав Хостікоєв) затято критикує головного режисера. Наприклад, на одному з останніх зібрань колективу Хостікоєв жорстко оцінював постановки молодих режисерів, які прийшли до театру в останні роки. Під гарячу руку визнаного актора також потрапили деякі молоді актори, які поповнили трупу за протекцією Богомазова й отримують роль за роллю. При цьому і Наталя Сумська, і Анатолій Хостікоєв активно залучені у виставах театру, та беруть участь у підготовці прем'єр, анонсованих у новому сезоні.

Династія Сумська-Хостікоєви у виставі «Незрівнянна»: син, мати та батько
Династія Сумська-Хостікоєви у виставі «Незрівнянна»: син, мати та батько
фото з відкритих джерел

Варто також нагадати, що Хостікоєв жорстко критикував і попередників Богомазова, які були художніми керівниками театру Франка до Богомазова: зокрема Станіслава Моїсеєва та Богдана Ступку. Ступку Хостікоєв звинувачував у тому, що той не давав йому ролей.

Зауважимо, що Дмитро Богомазов з дружиною та сином також утворили театральну династію. Олена Богомазова, яка у шлюбі з режисером уже понад 38 років, – театрознавиця, працює у театрі ім. Івана Франка. Син Петро – театральний художник-модельєр.

Династія Богомазових: Дмитро – режисер, дружина Олена – театрознавиця та син Петро – театральний художник
Династія Богомазових: Дмитро – режисер, дружина Олена – театрознавиця та син Петро – театральний художник
фото з відкритих джерел

Дмитро Богомазов – головний режисер театру Франка. Працює там з 2017 року. За роки творчої діяльності Дмитро Богомазов здійснив постановку понад 40 вистав на сценах Києва, Одеси, Черкас, та за кордоном – у Польщі, Росії, Франції. Серед них низка вистав за творами світової класики, зокрема: В. Шекспіра, Ж. Б. Мольєра, Й. Гете, М. Булгакова, Т. Манна; першопрочитання творів Л. Піранделло, Софокла, О. Гріна; сучасне прочитання класичної української літератури: І. Карпенка-Карого, В. Стефаника, І. Франка, П. Саксаганського. 

Анатолій Хостікоєв працює актором та режисером у театрі Франка з 1980 року. Зіграв у виставах: «Дядя Ваня», «Загибель ескадри», «Моя професія – синьйор з вищого світу», «Благочестива Марта», «Санітарний день», «Мата Харі», «Фронт», «Бунт жінок», «Енеїда», «Аукціон», «Майстер і Маргарита», «Камінний господар», «Різдвяна ніч», «Тев'є-Тевель», «Санаторійна зона», «Біла ворона», «Талан», «Крихітка Цахес», «Мерлін, або спустошена країна», «Кармен», «Швейк», «Кін IV», «Пігмаліон», «Отелло», «Грек Зорба», «Ліс», «Незрівнянна» та інших.

У 90-ті роки знімався в телесеріалі «Роксолана» – українському костюмно-історичному проєкті про життя Хюррем Хасекі-султан. У цій картині Анатолій зіграв роль султана Сулеймана I, що принесло йому неабияку славу.

До слова, нещодавно Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка розпочав 104-й театральний сезон. Прем'єрами в новому сезоні на основній сцені стануть «Люкс для іноземців» Дейва Фрімена (режисер Анатолій Хостікоєв) та «Тартюф» Мольєра (режисер Дмитро Богомазов).

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: