«Не пам'ятаю, коли ще так плакала»: Харлан прокоментувала скандал із росіянкою

Ольга Харлан, олімпійська чемпіонка з фехтування вперше прокоментувала скандал з росіянкою
фото з відкритих джерел

Харлан переконана, що українські спортсмени повинні змагатися з росіянами, бо кожен повинен битися на своєму фронті

Ольга Харлан, олімпійська чемпіонка з фехтування вперше прокоментувала скандал з росіянкою, який стався на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані (Італія). Про це вона розповіла в інтерв'ю Маші Єфросініній у рубриці «Екзамен. Нова реальність».

Харлан переконана, що українські спортсмени повинні змагатися з росіянами, бо кожен повинен битися на своєму фронті, але демонстрація поваги супернику, як, наприклад рукостискання, – неприпустима.

Під час чемпіонату світу з фехтування в Мілані, українська шаблістка Ольга Харлан опинилася в центрі скандалу. В Мілані спортсменка здобула перемогу, після якої відмовилася потиснути руку суперниці. Ще перед змаганнями Харлан почувалася на межі нервового зриву.

«Я не могла спокійно спати, знаючи, що через три дні я буду битися з нею. Я посиділа дві годинки, сказала – це доля. Мій чоловік сказав мені, що Бог дає нам випробування, які ми повинні пройти, і ми зможемо це зробити. Моя сестра порадила під час бою намагатися не бачити в ній русню. Сестра сказала, що я повинна виграти, зроби свою справу», – поділилася своїми внутрішніми переживаннями спортсменка.

Харлан стверджує, що вже з самого початку вона розуміла, що не хоче потискувати руку суперниці, однак вона шукала спосіб уникнути дискваліфікації. Таким чином, Спортсменка вирішила скористатися так званими ковідними правилами, які допомагають уникнути прямого контакту з суперником.

«Однак мені повідомили, що якщо я запропоную їй шаблю, а вона виразить бажання потиснути руку, то я маю потиснути. Однак я вирішила відмовитися від цього. Я сподівалася, що все пройде гладко, і всередині я сподівалася на її адекватність і здоровий глузд. Я заздалегідь знала, що вона відчуває бажання потиснути мою руку, і вона також знала, що я відмовлю. Щодо моменту, коли я підійшла зі шаблею до неї, російські представники почали поширювати неправдиву інформацію, ніби я загрожувала їй. Проте цього не було. Я сказала: «Я не потисну тобі руку». Вона мовчала. А говорили, наче я її хотіла вбити», – розповіла спортсменка.

Коли Харлан пішла з доріжки, з нею стався емоційний зрив, який ніхто не бачив.

«Я виходжу, мій чоловік починає мене цілувати, потім йду, кидаю речі і падаю на коліна, і починаю ридати та кричати. Не пам'ятаю, коли в житті так плакала. Я думала про свою реакцію, чому так. Згодом зрозуміла, що це було горе. Тому що все, що відбувається – це горе. Плакала, що виходжу, борюся, але у нас горе. І ще хвилин п'ять кричала. Бо до цього всі місяці стримувалася», – розповіла спортсменка.

Нагадаємо, 27 липня українська фехтувальниця Ольга Харлан відмовилася тиснути руку російській спортсменці Анні Смірновій на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані. Згодом стало відомо, що українка дискваліфікована з чемпіонату світу після сутички з росіянкою.

28 липня Міжнародний олімпійський комітет кваліфікував Харлан до участі в Олімпіаді-2024, а виконком Міжнародної федерації фехтування призупинив дискваліфікацію спортсменки на чемпіонаті світу в Мілані.

Після скандалу з Харлан FIE ухвалила рішення замінити традиційне рукостискання між спортсменами на привітання на відстані. До слова, на сайті президента Володимира Зеленського з’явилася петиція із закликом нагородити Харлан Орденом Свободи.

Читайте також: Українська фехтувальниця Харлан розповіла, що працює в СБУ (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: