На допомогу українцям: Литва створила нове «місто» для незвичайних мешканців

Литва вирішила креативно допомогти Україні і збудувала шпаківні
фото: Publicitātes foto

Виручені від мистецької акції у Литві гроші, підуть на купівлю дронів і відправку їх до України

У садибі в місті Пакруоїс реалізовано унікальний проєкт, що гармонійно поєднує природу та мистецтво – створено перше в країні (а може, й у світі) місто шпаків. Про це пише Delfі.

Традиційним способом на довгих жердинах розмістили майже 1000 різнокольорових шпаківень, розписаних відомими людьми з Литви, Латвії та України, художниками, школярами та різними організаціями. Таким чином, виконано половину акції «Птахи свободи» на підтримку України: «Подаруємо перелітним птахам будинок, а українцям – крила».

Для реалізації другої частини акції шпаки продаються на аукціонах, а виручені гроші йдуть на купівлю дронів і відправку їх в Україну.

«Садиба розташована прямо на шляху міграції птахів, над нами щороку пролітають тисячі шпаків, гусей, качок та інших птахів. Спостерігаючи за ними, виникла ідея об'єднати два бажання: допомогти птахам облаштувати свої будинки та українцям, які борються за свободу, захищаючи свої будинки від загарбників», – розповідає команда садиби.

Організатори запрошують приєднатися до акції «Птахи свободи», відвідавши сайт www.brivibasputni.lv або купивши шпаківні безпосередньо у садибі. Тут уже збудовано місто «Птахи свободи», а над шпаківнями кружляють сотні птахів, які сподіваються цього року звити в них гнізда.

«Більшу частину шпаківень виготовила команда садиби, але на заклик зробити свій внесок у збір коштів, на підтримку України, відгукнулися десятки відомих людей з Литви та Латвії, а також школярі, вихованці дитячих садків, компанії та приватні особи. Так ми разом створили будинки для сотень сімей шпаків. Створення шпаківників дуже важливе, бо в міру зростання урбанізації в природі залишається все менше сховищ для птахів», – розповіли представники садиби.
 
Команда садиби не очікує, що всі шпаківні будуть зайняті вже цього року, але шпаки – вірні птахи, які зберігають пари і повертаються в одні й ті ж гнізда, тож у довгостроковій перспективі всі шпаківні мають бути зайняті. Купити шпаківню, що сподобалася, підтримавши тим самим Україну, можна не тільки на сайті, а й відвідавши садибу, де зовсім скоро очікується щорічне цвітіння 5 млн тюльпанів і весняних квітів.

Після оголошення акції «Птахи свободи», яку проводить організація «Сильні разом» та Пакруойська садиба, громадськість висловила стурбованість з приводу того, чи пасують птахам яскраві шпаківні. Відомий натураліст Селемонас Палтанавічюс заспокоює: кольори точно не відлякають шпаків чи інших птахів.

До слова, Литва закупить для України близько 3 тис. литовських FPV-дронів на €2 млн. Про це повідомила прем'єр-міністр країни Інгріда Шимоніте.

Шимоніте наголосила, що на сьогодні її країна надала Україні понад €1 млрд допомоги, половина з якої – це військова допомога. Вона додала, що Литва розпочинає програму реабілітації поранених українських військовослужбовців, а також сприятиме розбудові відповідної інфраструктури у Львові, Житомирі та Дніпрі, на що спрямує із різних джерел близько €15 млн.

Читайте також: Литва передасть Україні енергообладнання для теплових електростанцій

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: