Китайський суд засудив письменника з Австралії до смертної кари

Хенцзюнь відкидав всі звинувачення суду у Китаї
фото: SMH

Суд Китаю виніс вирок письменнику з Австралії, і засудив його до страти з відтермінуванням

Китайський суд визнав австралійського письменника Яна Хенцзюня винним у шпигунстві та засудив до страти з відтермінуванням, повідомила глава МЗС Австралії Пенні Вонг. На своїй сторінці у Twitter (X) вона наголосила, що Канберра шокована рішенням Пекіна. При цьому зазначила, що найвища міра покарання буде замінена на довічне ув'язнення, якщо Хенцзюнь не вчинить серйозних злочинів у найближчому майбутньому.

«Уряд Австралії шокований тим, що австралійського громадянина Ян Хенцзюнь сьогодні засудили до страти з відстрочкою виконання вироку в Пекіні»,  – написала Вонг.

«Це жахлива новина для доктора Янга, його родини та всіх, хто його підтримував. Я знаю, що вони всі відчуватимуть гострий біль після багатьох років невизначеності. Цей період був надзвичайно важким. Як і багато австралійців, я зворушена силою доктора Янга, а також силою його родини та друзів», – зазначила очільниця МЗС Австралії. Вона наказала Міністерству закордонних справ викликати посла Китаю в Австралії Сяо Цяня через цей вирок.

Як пише видання 9news, Хенцзюнь був затриманий співробітниками правоохоронних органів КНР у 2019 році за підозрою у загрозі національній безпеці. Пізніше йому було пред'явлено офіційні звинувачення у шпигунстві. Ян був затриманий у січні 2019 року після того, як прибув до Гуанчжоу з Нью-Йорка разом зі своєю падчеркою та дружиною. Він послідовно заперечував звинувачення. В Австралії також ці звинувачення називали безпідставними. Зазначається, що сам письменник неодноразово висловлювався про політику Пекіна та закликав до демократичних реформ у Китаї.

Як зазначає видання, занепокоєння щодо його здоров'я постійно виникали протягом п'яти років ув'язнення. Шість місяців тому Ян сказав прихильникам, що страждає від великої кісти на нирці, яку не лікують належним чином, і що він боїться, що помре під час ув'язнення. Були також повідомлення, що він втратив свідомість у в'язниці.

До слова, у Китаї суд виніс умовний смертний вирок колишньому генералу Військово-повітряних сил. Рішення суд ухвалив ще в лютому 2022 року, але оприлюднили його нещодавно, пише гонконгська газета Ming Pao. Раніше Лю Ячжоу критикував Сі Цзіньпіна та виступав проти військового нападу на Тайвань. Ймовірно, ці розбіжності й вплинули на вирок щодо генерала.

Читайте також: Смертна кара у світі: названо шокуючу цифру страчених

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: