Хто з українських митців має нагороди від Путіна (список)

У Національному театрі ім. Лесі Українки працюють актори з російськими званнями
фото з відкритих джерел

Ціла когорта акторів Національного академічного драматичного театру ім. Лесі Українки досі носять звання «Заслужених» та «Народних», отримані з рук Путіна

Чимало українських артистів ще у 2014 році публічно заявили, що відмовляються від будь-яких зв’язків із Росією, яка окупувала Крим та Донбас. Водночас для деяких митців зв’язок із Росією продовжує залишатися цінністю. Йдеться, зокрема, про акторів Національного академічного драматичного театру ім. Лесі Українки. Серед володарів звань та нагород, отриманих з рук Путіна, колишній художній керівник театру Михайло Резнікович: він – Заслужений діяч мистецтв Російської Федерації; провідні актриси Лариса Кадочникова і Тетяна Назарова, які є Народними артистками Росії; а також актор Віктор Сарайкін: він у Росії – «Заслужений».

Усі перелічені особи мають найвищі звання і від Української держави. Вони є Народними артистами України. Проте жоден з них на 10 році війни не наважився публічно зректися російських звань.

Востаннє Кремль роздавав свої відзнаки українцям у галузі культури у 2004 році, наприкінці епохи Кучми. Тоді своїм указом Путін відзначив цілу когорту акторів Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки «за великий вклад у зміцнення російсько-українських культурних зв’язків». Зокрема, почесне звання «Народної» було присвоєне акторці Ларисі Кадочніковій, а звання «Заслуженого» актору Віктору Сарайкіну.

Цим же указом Путін нагородив «Орденом дружби» актора Юрія Мажугу (Народного артиста СРСР), а звання Народної артистки Росії отримала Валерія Заклунна-Мироненко (Герой України).

Раніше, у 2001 році Путін своїм указом присвоїв звання «Заслуженого діяча мистецтв РФ» на той момент керівникові театру ім. Лесі Українки Михайлові Резніковичу «за великий вклад у розвиток театрального мистецтва і зміцнення російсько-українських культурних зв’язків».

У 2003 році звання «Народної артистки РФ» отримала Тетяна Назарова. Ця акторка театру ім. Лесі Українки відома ще й як дружина Дмитра Табачника, глави Адміністрації президента Кучми, колишнього міністра освіти України за часів президентства Віктора Януковича. Назарову Путін нагородив «за великий внесок у розвиток мистецтва і зміцнення російсько-українських культурних зв’язків». У 2009 році їй присвоєно «Орден дружби» «за внесок у розвиток дружби і співробітництва між РФ і Україною».

Читайте також: Вітайте, Народні артисти Росії – в Україні!

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: