«Кава з кардамоном – 2»: письменниця дізналася про екранізацію книги з соцмереж

Кадр із серіалу «Кава з Кардамоном»
фото: cторінка серіалу «Кава з Кардамоном» у Facebook

Письменниця очікує на реакцію телеканалу СТБ і сподівається на улагодження ситуації з продовження серіалу за її книгами

Львівська письменниця Наталія Гурницька, авторка книг «Мелодія кави в тональності кардамону» та «Мелодія кави в тональності сподівання» заявила, що її не попередили про екранізацію книги. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Сиджу я собі спокійно о третій годині жаркої липневої ночі 2024 року за компом, працюю над рукописом третьої частини «Мелодії кави», попиваю холодну каву, аж тут раптом повідомлення у телеграм: «Вав! Вітаю з тим, що в Мукачево у серпні починаються зйомки продовження серіалу «Кава з кардамоном». Мене вихором висмикнуло з Всесвіту 19 століття і з силою гепнуло об нашу реальність. «В якому Мукачево? Які зйомки?», – це було все на що я спромоглася в перший момент – Нічого такого не знаю». «Та ну, не може бути. Тут у Facebook  вже про кастинг в Мукачево пишуть! Погодьтеся, друзі, мало кому з авторів, чиї книги екранізують «щастить» ось так за декілька тижнів до початку зйомок отримувати інформацію про початок екранізації власної книги у Мукачево не від тих, хто має намір екранізувати книгу, а від друзів у фейсбуці. А якщо врахувати, що жодних авторських угод на продовження екранізації я не підписувала, то мої запитання і подив цілком зрозумілі…», – написала Наталія Гурницька.

За словами письменниці, з представником компанії, яка знімала перший сезон серіалу «Кава з кардамоном», вона бачилася декілька разів впродовж року, знала про наміри у майбутньому знімати продовження серіалу, проте про жодні приготування їй не повідомляли. Навіть навпаки, переконували, що це фінансово невигідно.

«Колись мені обіцяли, що візьмуть у сценарну групу сезону «Кави з кардамоном -2», що підписуватимемо угоду на інші книги трилогії «Мелодія кави», бо лише я можу підказати, як розвиваються події в третій книзі, яка наразі пишеться. Зрештою, є ж дописана і давно видана друга книга трилогії «Мелодія кави в тональності сподівання». Мене таки не взяли в сценарну групу, а отже, «Кава з кардамоном -2» - це не третя книга «Мелодії кави», – зазначила Гурницька.

Наталія Гурницька чекає на реакцію телеканалу 

Кадр із серіалу «Кава з Кардамоном»
Кадр із серіалу «Кава з Кардамоном»
фото: cторінка серіалу «Кава з Кардамоном» у Facebook

Письменниця очікує на реакцію телеканалу СТБ і сподівається на улагодження ситуації з продовження серіалу за її книгами.

Гурницька вірить, що «такий шанований, потужний і якісний телевізійний канал, як СТБ», не дозволяє екранізацію книг без попереднього підписання авторської угоди з правовласником та не демонструє фільми, які зняті з порушенням прав інтелектуальної власності.

За словами письменниці, перший сезон «Кави з кардамоном» був чудовим і відбувався з дотриманням принципів авторського права та відповідав усім стандартам якості. До першого сезону «Кави з кардамоном» у Гурницької немає жодних запитань.

«Думаю, що спільними зусиллями з «СТБ» ця теперішня ситуація теж врешті прекрасно проясниться. Вірю також в те, що ми живемо в правовій європейській державі. Зрештою, є механізм та алгоритм дій, які допомагають з’ясувати правду та, у разі наявності порушень авторських прав, притягнути до відповідальності винних осіб», – наголосила письменниця

Що відомо про серіал «Кава з кардамоном»

Кадр із серіалу «Кава з кардамоном»
Кадр із серіалу «Кава з кардамоном»
фото з відкритих джерел

Серіал «Кава з кардамоном» – 10-серійна історична драма про заборонене кохання українки та польського шляхтича, що розгортається у Львові середини XIX століття, за часів «Весни народів», революції 1848—1849 років. Сценарій є адаптацією роману-бестселлера української письменниці Наталії Гурницької «Мелодія кави у тональності кардамону». Режисеркою виступила Ірина Громозда.Головну роль зіграла акторка Олена Лавренюк, а її партнером став польський актор Павел Дельонг.

Прем'єра серіалу відбулась в етері телеканалу СТБ 20 грудня 2021 року.

Більшість сцен картини були відзняті у Львові та Львівській області. Деякі сцени знімалися у національному дендрологічному парку «Софіївка» в Умані.

Нагадаємо, Верховна Рада хоче посилити відповідальність за порушення авторського права. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Також повідомлялося, що студія «Квартал 95» заявила, що пародію на пісню В'ячеслава Хурсенка «Соколята» створили та використали відповідно до вимог чинного законодавства. Раніше донька артиста заявила про порушення авторських прав. Про це йдеться у відповіді «Кварталу 95» на запит hromadske.

До слова, для багатьох філіжанка кави – це не рутина, а справжній ритуал, особливо на початку дня. При цьому напій, що дуже гарно бадьорить, можна зробити ще більш насиченим і корисним за допомогою прянощів, упевнені індійські лікарі. 

Читайте також: Україна сформує реєстр вебсайтів, які порушують авторське право

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: