«Ефект Добкіна». Фоззі з ТНМК розповів, як змінився Харків

Фоззі є одним із засновників фонду «Згуртовані»
фото з відкритих джерел

Під час війни Фоззі дотримується методів жорсткішої українізації

Український співак Олександр Федоренко, відомий як Фоззі з гурту ТНМК, в інтерв’ю, яке незабаром вийде на «Главкомі»,  розповів про ті важливі зміни, які відбулися в Харкові після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також висловив свою думку щодо волонтерства та важливих процесів українізації.

Артист наголосив, що частина місцевих жителів, які ще не втратили совість, вимушені були поміняти своє ставлення до Росії.  «Я називаю це «ефектом Добкіна». Люди врешті зрозуміли, про що йшлося всі ці роки. Є особи, які попри все читають російські пабліки. Такий собі типаж харківського таксиста, що «хочєт знать, как на самом дєлє». Отак вони з цією шизухою і живуть собі далі. Мені здається, що дуже великий прошарок населення вже зрозумів, про що йдеться. Але люди, які не можуть змінити своє ставлення, хай там що, і перекреслити свої попередні уявлення, досі залишаються у місті. Просто їх уже не так багато».

«Ефект Добкіна». Фоззі з ТНМК розповів, як змінився Харків фото 1

Фоззі розповів, що не варто забувати про частину людей, які живуть практичним життям, не думаючи про геополітику.

«Мої друзі возили гуманітарку на схід Харківщини. Там люди суржиком, притаманним цій місцевості, кажуть, що ні, нам за росіян було краще. Не стріляли і телевізор працював. Себто, проросійські люди все одно є. Але їх вже менше, я на це сподіваюся щиро», – пригадав Федоренко.

Артист не дуже часто буває в Харкові, де живе його мама та інші родичі.

«Мама залишається, родина двоюрідної сестри теж. У Харкові я був тричі цього року: на Новий Рік приїздив до мами, на свій день народження і місяць тому був разом зі гуртом. Грали концерт», – уточнив Фоззі.

За словами виконавця, місто помінялося. «Зараз воно ожило. Слід розуміти, що демографічні зміни також відбулися. Кілька сотень тисяч переселенців приїхали. Мама мені казала, що ідучи вулицею, вона розуміє: «Харків уже не той, яким був». Будьмо чесні, усі ми уже давно не ті, якими були».

Говорячи про актуальне питання української мови та культури, яке стосується не лише Харкова, артист акцентував увагу на тому, що все залежить від  «бульбашки», в якій перебуває людина.

«Якщо говориш українською, то, купуючи, наприклад, квіти у Харкові тепер більше шансів почути відповідь від продавця українською. Українська мова продовжує приживатися там. І це лише питання часу, коли Харків звучатиме українською, якщо не повністю, то майже повністю», – наголосив Фоззі.

Він влучно зауважив, що чимало століть імперія підминала все під себе, трансформуючи свідомість тамтешнього населення. «Так і нам треба буде кілька століть наполегливо працювати, перш ніж ситуацію буде повністю врятовано», – підкреслив виконавець.

Відповідаючи на питання про процеси українізації сходу та Харкова зокрема, Фоззі наголосив, що донедавна був прихильником лагідного поширення українськості.

«Чудовий приклад ефективності м’якої українізації – це український дубляж мультиків. Так ми боремося за майбутні покоління. У нас із росіянами війна, зокрема війна контентна. Треба працювати високоякісно на цьому фронті. Ще років з десять тому ми почали робити хороші дубляжі. Потрібно продовжувати у тому ж дусі», –  висловився Фоззі.

Фоззі пригадав, як вони з Фаготом (Олегом Михайлютою з ТНМК) озвучували мультфільми «Теркель і Халепа», «Ваяна».

«З нас тоді дуже натужно витискали правильну вимову. Наша з Фаготом українська, можливо, не така, якої прагнув тоді режисер. Процес тривав, приблизно, місяць чи й більше. У росіян це все займає два-три дні. Ми ж працюємо довго, щоби за рахунок найкращої якості виграти у них конкуренцію», – наголосив Фоззі.

Він додав, що зараз дотримується методів жорсткішої українізації.

На думку артиста, українська музика зараз отримала величезний поштовх.

«Багато музикантів раптово відчули себе українцями. Так само як багато з них зрозуміли, що співати далі російською немає сенсу. Не знаю, як вони самі ставляться до свого вибору. Мені подобається сам тренд», – каже Фоззі.

Фоззі також переконаний, що з часом у Харкові може з'явитися вулиця Бандери.

«Це так само справа часу. Пам’ятаю, як мер Києва Віталій Кличко казав, що Бандера – не його герой. І от уже за кілька годин я опинюся на проспекті Бандери у Києві (сміється). То хто у підсумку переміг? На все потрібен час», – жартує артист.  

«Ефект Добкіна». Фоззі з ТНМК розповів, як змінився Харків фото 2

Не оминув увагою артист і питання волонтерства, яке є дуже актуальним для багатьох українських артистів. Фоззі є одним із засновників фонду «Згуртовані», який діє у Франківську.

«Ефект Добкіна». Фоззі з ТНМК розповів, як змінився Харків фото 3

«Ми збираємо аптечки та медичні наплічники в Івано-Франківську, а потім передаємо їх на фронт. Ми беремо на це гроші з нашого магазину мерчу та із допомоги, яку нам передають з-за кордону. Моя частина роботи – розливати бетадин (антисептик), сортувати пластирі і складати це все в аптечки. Наш фонд збирає аптечки більшого наповнення, ніж це передбачає стандарт НАТО. Виходимо з того, що наші військові часто не мають поряд медика, а допомогу треба отримати швидко», – уточнив артист.

Додамо, що український музикант і лідер гурту ТНМК Олег Михайлюта розкритикував українців, які у час російської агресії, продовжують ходити на концерти артистів із ворожої країни, зокрема на пропутінського Басту. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: