День бабака: харківський Тимко підказав, коли прийде потепління

Бабак степовий занесений до Червоної книги як вид, що зникає
фото: Олена Нагорна

Традиційно, 2 лютого тварину дістають із будиночка-нори та питають, коли чекати весни

Тимко III, головний бабак-синоптик Харківської області, дав свій прогноз на наступну весну. «Метеоролог» передбачив, що весна буде лише за шість тижнів. Про це повідомляють на сайті «Об'єктив».

На біостанції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна в селі Гайдари Чугуївського району День бабака відзначають уже вдвадцяте – гризуни прогнозують погоду з 2004 року. У ролі віщунів за весь час виступали троє бабаків: Тимко, Тимко II, а з 2018 року – Тимко III.

2 лютого тварину дістають із будиночка-нори та питають, коли чекати весни. Якщо день похмурий – бабак не бачить свою тінь, то це означає, що весна буде рання. Якщо світить сонце і гризун бачить свою тінь, зима триватиме ще щонайменше шість тижнів, тобто до середини березня.

Як повідомлялося, Тимко III разом з іншими родичами понад пів року провів в окупації в селі Нестерівка Куп’янського району. У вересні 2022-го населений пункт звільнили, і 2 лютого 2023-го він передбачив пізню весну. Дружина Тимка померла ще до початку повномасштабної війни, і рік тому він був без пари.

У пресслужбі Каразінського університету наголошують, святкування Дня бабака – це не лише розвага. Ще одна мета – привернути увагу до проблеми біологічної різноманітності в Україні, зокрема скорочення чисельності степових бабаків. Ці гризуни занесені до Червоної книги як вид, що зникає.

Нагадуємо, День Бабака, як пухнаста тваринка віщує погоду.

Ритуал пробудження бабака прийшов до нас з Америки. Вважається, що туди його ще у 18 столітті привезли переселенці з Німеччини. У 1886 році відбулося перше святкування Дня бабака у США. У містечці Панксатон вранці 2 лютого люди дістали з нори бабака, на ім'я Філ. Згодом Панксатон назвали Всесвітнім центром погоди.

Повідомляється, які свята відзначаємо 2 лютого.

Читайте також: Церковний календар на лютий: всі свята за новим стилем

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: