Боєць медроти 72-бригади розповів, як евакуйовує загиблих воїнів (фото)

Військовий 72-ої бригади евакуйовує тіла загиблих побратимів зі Сходу
фото: Укрінформ

Боєць забирає загиблих військових з пунктів евакуації чи стабпунктів, а потім готує тіла до поховання

Солдат медроти 72-ої бригади Влад з позивним Дикий в інтерв'ю Укрінформу розповів, як евакуйовує тіла загиблих побратимів зі Сходу та яким чином тіла полеглих воїнів забирали з поля бою на початку повномасштабного вторгнення.

Як каже військовий, повномасштабне вторгнення він зустрів під Києвом. Служив у 72-й бригаді в медроті.

«Ми тоді були біля Мощуна, напрямок Пущі-Водиці. Їздили та забирали поранених з «нулів». Забирали і загиблих... Було таке, що везли в одному автомобілі і пораненого 300-го, і 200-го. Бо виносимо пораненого і бачимо, що лежить тіло, забираємо… Ось так і почалася ця традиція. Це борг, який треба виконати, тому що побратими полягли, захищаючи нас з вами, а рідні мають отримати хоча б тіла своїх», – розповів солдат.

Ноші евакуаційні
Ноші евакуаційні
фото: Укрінформ

Відколи бригаду Дикого перевели на Схід, Влад займається евакуацією полеглих воїнів. Тіла забирає або на точці евакуації, або на стабілізаційному пункті, після чого перевозить їх до моргу. Також військовий робить опис речей загиблого, а наступного дня передає всі дані та речі командиру. На ранок тіло відправляють у Дніпро, надалі його везуть волонтери.

Солдат медроти 72-ої бригади з позивним Дикий
Солдат медроти 72-ої бригади з позивним Дикий
фото: Укрінформ

«Взагалі більшість організацій, які займаються евакуацією, мають спільні чати. Деколи мені дзвонять родичі загиблих з проханням підтвердити інформацію… І хоч як мені хочеться їх втішити, чи просто відповісти, я кажу: ви помилилися номером. Бо про загибель солдата рідним повідомляє спеціальний офіцер», – говорить Дикий.

Військовий зазначає, що також є спеціальні морги, куди складають тіла росіян для подальшого обміну на полеглих українських захисників.

Як розповів військовий, автомобіль, на якому він транспортує загиблих, отримав нещодавно від волонтерів. Протигаз начепив на автомобіль, щоб його легше було впізнати та побачити.

Солдат медроти 72-ої бригади з позивним Дикий
Солдат медроти 72-ої бригади з позивним Дикий
фото: Укрінформ

За словами Дикого, зараз на фронті майже без втрат, тому він «відпочиває».

«У цьому році були втрати, бо був Бахмут… Дякувати Богу, зараз наші хлопчики найкращі, молодці, зараз майже без втрат, я зараз «відпочиваю». Коли роботи немає, перевдягаюся, закатую рукава, допомагаю хлопцям машини крутити чи ще щось», – пояснив хлопець.

Дикий каже, що вже звик весь час бути з полеглими воїнами.

«Було спочатку снилося всяке, підривався вночі. Уже не моторошно, що ти везеш померлого, а на фронті – ти ж розумієш – десь може щось прилетіти і ти – ляжеш поруч з ним. Але я на те уже не зважаю. Якщо доля, то доля. Якщо нє, то нє.  Але як я радію, коли у мене нема роботи, і цілими днями немає дзвінка з «нулів», – зазначає Владислав.

Нагадаємо, до України повернули тіла ще 84 загиблих українських воїнів.

До слова, триває 552-га доба повномасштабної війни Росії проти України. Протягом минулої доби відбулось 32 бойових зіткнення. Протягом минулої доби ворог завдав вісім ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: