Біля «Титаніка» на дні моря виявлено коштовну бронзову статуетку (фото)

Бронзова статуетка виявлена ​​недалеко від місця, де затонув корабель
фото: RMS Titanic Inc

Бронзова статуетка під назвою «Діана Версальська» була помічена фотографом Робертом Баллардом ще в 1986 році, однак про точне розташування скульптури досі ніхто не знав

Нові знімки носа сумнозвічного корабля «Титанік» були зроблені підводними роботами під час занурень цього літа. Про це пише BBC.

Отримані фотографії демонструють, як останки корабля змінилися за понад 100 років під водою. «Титанік» затонув у 1912 році, зіткнувшись з айсбергом; загинуло 1,5 тис. людей.

Біля «Титаніка» на дні моря виявлено коштовну бронзову статуетку (фото) фото 1

Автори дослідження вважають, що секція огородження довжиною приблизно 4,5 м упала протягом останніх двох років. Фотографії та цифровий скан кістяка корабля, зроблені під час експедиції 2022 року, показують, що в той момент огорожа ще була на місці, хоча вже починала хитатися. «Якогось моменту метал не витримав, і вона впала»,  – каже Томасіна Рей із компанії RMS Titanic Inc, яка проводила експедицію.

Це не єдина частина корабля, що лежить на глибині 3,8 тис. м, яку зруйнувало море. Металеві частини «Титаніка» поступово поглинають мікроби, що призводить до появи спеціальних сталактитів із іржі.

Експедиція, організована компанією RMS Titanic Inc, відбулася у липні та серпні цього року. Під час неї два підводні апарати з дистанційним керуванням зробили понад 2 млн знімків і 24 години відеокадрів у високій роздільній здатності. На них зображений як кістяк корабля, що розламався навпіл у момент аварії (його ніс і корми лежать приблизно в 800 метрах один від одного), так і велика кількість уламків.

Біля «Титаніка» на дні моря виявлено коштовну бронзову статуетку (фото) фото 2

Зараз компанія ретельно вивчає зображення, щоб ідентифікувати всі відображені об'єкти і через деякий час створити 3D-скан всього місця аварії корабля. Найближчими місяцями вона має намір оприлюднити ще більше знімків «Титаніка».

Автори дослідження також оголосили, що змогли виявити у «Титаніка» артефакт, знайти який було дуже мало шансів. Бронзова статуетка під назвою «Діана Версальська» висотою 60 см була помічена фотографом Робертом Баллардом ще в 1986 році, лише через рік після того, як він виявив затонулий «Титанік».

Однак про точне розташування скульптури ніхто не знав, і «Діану Версальську» з тих пір не зустрічали. Тепер фігура була знайдена біля корабля. «Це було все одно що шукати голку в копиці сіна, і виявити її заново цього року було просто неймовірно»,  – сказав Джеймс Пенка, дослідник «Титаніка» та ведучий подкасту Witness Titanic. Колись статую було виставлено для пасажирів першого класу «Титаніка».

«Зала очікування першого класу була найкрасивішим і неймовірно деталізованим приміщенням на кораблі. І центральним елементом цієї кімнати була «Діана Версальська»,  – сказав він.  – Але, на жаль, коли «Титанік» розколовся на дві частини під час затоплення, розірвало вітальню на частини. У хаосі та руйнуваннях з Діани зірвало мантію, і вона впала в темряву серед уламків».

RMS Titanic Inc має права на експедиції до «Титаніка» і є єдиною компанією, якою за законом дозволено витягувати предмети з місця аварії. За роки свого існування компанія витягла з-під уламків тисячі предметів, частину яких виставлено по всьому світу.

«Це був витвір мистецтва, який мав стати об'єктом уваги та захоплення. А тепер цей чудовий витвір мистецтва лежить на дні океану в непроглядній темряві вже 112 років»,  – каже дослідник.

До слова, лист 72-річного пасажира «Титаніка» продали на аукціоні в Уругваї за $12 тис.  Як зазначається, лист датований 11 квітня 1912 року. Уругваєць Рамон Артагаветія Гомес написав його своєму братові і відправив із Ірландії, де «Титанік» зробив останню зупинку перед переходом через Атлантичний океан.

Читайте також: Рік після аварії батискафа «Титан»: ще один мільярдер вирушить до уламків «Титаніка»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: